У школах Донеччини залишилось близько половини вчителів

У 2024-2025 навчальному році в школах Донецької області працюватимуть вдвічі менше вчителів, ніж до початку відкритої війни — лише 7,8 тисяч вчителів. Зменшення кількості освітян пов’язано із закриттям освітніх закладів і переходу на роботу в інші регіони.

Про ситуацію з кадрами розповіла на брифінгу директорка департаменту освіти і науки Донецької ОДА Тетяна Сідашева.

За її словами, у 2024 році в школах Донецької області працюватимуть 7 800 вчителів. Минулоріч педагогів було понад 8 тисяч. До повномасштабного вторгнення —  понад 14 тисяч.

“Усі предмети учням Донеччини викладатимуться у повному обсязі. Педагогів вистачає. У порівнянні з минулим роком у нас десь на 20 закладів освіти скоротилася мережа, і частина педагогів перейшли звідти до інших шкіл.

Також під час воєнного стану вчителі можуть працювати за сумісництвом без ліміту годин. Тобто людина може викладати в одній школі 20 годин, в іншій школі ще 18 годин, наприклад.  Якщо людина фахова, потужна, то під неї підлаштовуються в розкладі”, — розповіла Тетяна Сідашева.

Вона зазначила, шо частина педагогів перейшли зі шкіл Донецької області в заклади інших регіонів, куди евакуювалися.

“Багато наших колег у безпечних регіонах України залюбки беруть наших вчителів. Навіть в обласних центрах ці вакансії є, і особливо затребувані зараз вчителі фізики, математики, природних дисциплін”, — додала освітянка.

Останні новини