У Великій Британії почали випробовувати на людях вакцину від раку легенів

У Великій Британії почали випробовувати на людях вакцину від раку легенів

У Великій Британії пацієнт, хворий на рак легенів, Януш Рач став першою людиною, яка випробувала нову терапію, що може принципово змінити підхід до лікування цього захворювання.

Терапія полягає в індивідуальній вакцині, яка навчає імунну систему конкретного пацієнта боротися з хворобою, знищуючи ракові клітини, пише Бі-бі-сі. В основі принципу роботи вакцини лежить та сама технологія матричної РНК, яка вперше була успішно випробувана під час пандемії коронавірусу.

Перший етап клінічних випробувань будь-яких ліків завжди перевіряє безпеку препарату і Януш сам погодився випробувати нову вакцину на собі. Загалом учені наберуть 130 таких волонтерів, як Януш. А спостерігати за ними будуть паралельно понад 30 дослідницьких центрів у семи країнах.

Лікування має бути спрямоване на знищення саме ракових клітин, а не здорових, що, як сподіваються вчені, зменшить побічні ефекти.

Вакцина містить інформацію про кілька маркерів, знайдених на поверхні ракових клітин легень, щоб навчити імунну систему пацієнта, що саме потрібно шукати і що вбивати.

Експерти вважають, що вакцина BNT116, створена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech, може принципово змінити підхід до лікування цього виду раку. “За допомогою мРНК-вакцини ми сподіваємося почати нову еру в лікуванні раку легенів”, – прокоментував куратор британської частини клінічних випробувань, професор UCL онколог Сеу Мін Лі.

“Сподіваємося, що разом із нинішнім стандартним лікуванням – імунотерапією та хіміотерапією – ми зможемо додатково забезпечити ще й імунний поштовх”, – додав учений.

У свою чергу Януш Рач сказав, що не проти випробувати нову терапію: “Я сподіваюся, вона забезпечить захист від ракових клітин. Але ще я подумав, що моя участь у цьому дослідженні може допомогти іншим людям у майбутньому і призведе до того, що зрештою терапія стане доступнішою”.

“Я сам займаюся наукою і знаю, що розвиватися вона може тільки за рахунок того, що є люди на кшталт мене, які погоджуються брати участь у таких  програмах”, – пояснив він.

Ознаки та симптоми раку легенів

Рак легенів – найсмертоносніша форма онкологічних захворювань у світі. На ранніх стадіях у хворого немає жодних ознак або симптомів онкологічного процесу, який розпочався.

Однак лікарі радять звертати особливу увагу на:

  • кашель, що не минає тижнями;
  • тривалий кашель, який із часом посилюється;
  • хронічні інфекції (тобто запальні процеси) в грудній клітці;
  • кашель із кров’ю.

І якщо спостерігається хоч один із цих симптомів, потрібно негайно йти до лікаря.

  • Найпоширенішим видом раку серед дітей до 15 років є лейкемія – ВООЗ
  • Працівники оборонної промисловості піддаються високому ризику захворіти на рак – дослідження
  • МОЗ розширило перелік медпрепаратів для лікування онкохворих, що закуповуватимуть за бюджетні кошти

Останні новини