Україна створила власну балістичну ракету: якою вона може бути та до чого тут "Грім-2"

Україна створила власну балістичну ракету: якою вона може бути та до чого тут "Грім-2"

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна провела випробування власної балістичної ракети. На думку військово-політичного оглядача групи “Інформаційний спротив” Олександра Коваленка, під час створення цієї зброї фахівці могли використати досвід проекту “Грім-2”.

Коментуючи це питання для “РБК-Україна” Коваленко зауважив що до повномасштабного вторгнення РФ в Україні велися роботи над балістичною ракетою “Грім-2”. За його словами, цей проєкт був за крок від реалізації, і після початку великої війни він продовжує розвиток. 

“Цілком можливо, що зараз ця ракета матиме зовсім іншу назву, інші характеристики, але досвід від розробки саме цієї ракети він був використаний у цій новій модифікації. Питання в тому, які характеристики і як ми її використовуватимемо”, – пояснив Коваленко.

На думку фахівця, якщо новинку дійсно розробляли на базі “Грім-2”, то дальність цієї балістичної ракети може сягати 500 кілометрів. Для ракет оперативно-тактичного рівня така відстань є середньостатичним показником. 

“Це можливість вражати цілі на відстанях, наприклад, десь на відстані до Москви, в самій Москві. З урахуванням того, що ми зараз демонструємо справді феноменальні показники покращення загальних характеристик своїх засобів ураження, то це можуть бути характеристики набагато кращі”, – продовжив оглядач.

Коваленко припустив, що вартість однієї такої ракети може становити до 5 мільйонів доларів. Зазначається, що зараз Україна може проводити поодинокі випробування розробки безпосередньо в бойових умовах. Про серійне виробництво наразі не йдеться. 

Виробництво зброї в Україні

Командувач Сил безпілотних систем ЗСУ Вадим Сухаревський заявив, що серед світових виробників дронів багато хто не може тягатися з українськими розробниками. За його словами, на сьогодні понад 170 зразків безпілотних систем прийняті на озброєння і використовуються на фронті.

Крім того, українські фахівці розробляють морські дрони, які скоро забезпечуватимуть захист України як морської держави. Сухаревський зауважив, що слід очікувати сюрпризів від Сил безпілотних систем. 

“Результат один – це палаючі мокшанські болота, це промислові масштаби знищення противника і це свята українська перемога”, – наголосив він.

Останні новини