Змінило хід війни: вторгнення України в РФ перевертає сценарій Путіна, - NYT

Змінило хід війни: вторгнення України в РФ перевертає сценарій Путіна, – NYT

Несподіване вторгнення України в Курську область Росії не змінило загальний перебіг конфлікту, але вже завдало удару далеко за межі кількох сотень квадратних кілометрів території Росії, яку зараз контролює Україна, пише The New York Times.

“Це вкинуло російський уряд і суспільство, які значною мірою адаптувалися до воєнного конфлікту, у нову фазу імпровізації та невизначеності, – йдеться в публікації. – Поблизу кордону, де, за даними влади, втекли або були евакуйовані понад 130 000 осіб, регіональні чиновники виявилися не готові до кризи”.

У NYT вказали, що для російських опозиційних політиків вторгнення України надало рідкісний шанс спростувати кремлівський наратив, що “Росія неухильно рухається до перемоги”. Але при цьому у виданні сумніваються, що росіяни звинувачуватимуть у своїх бідах Путіна. Аналітики вважають, що російське суспільство може відреагувати або згуртуванням навколо прапора, або критикою держави за нездатність захистити їх.

“У суспільстві спостерігаються ознаки нервозності з приводу участі солдатів-строковиків у бойових діях. Від самого початку конфлікту в Україні Путін обіцяв, що вони не будуть відправлені в зону бойових дій. Однак бої на російській території можуть бути зовсім іншою справою, – йдеться в публікації. – Використання призовників особливо чутливе для Путіна, оскільки їхні сім’ї можуть стати потужною антивоєнною силою, як це було під час війни Радянського Союзу в Афганістані в 1980-х роках і в Чечні в 1990-х роках”.

Крім потенційної участі строковиків, аналітики пророкують, що зусилля з витіснення українських військ із Курської області можуть у кінцевому підсумку вплинути на наступ Росії на сході України, пише видання:

“Вторгнення України показало здатність Києва використовувати свої моторні підрозділи і західну зброю, щоб перехопити у Росії частину ініціативи”.

При цьому згадується, що популярні російські блогери відкрито критикують чиновників за приховування масштабів проблеми.

Операція ЗСУ в Курській області – актуальне

Він назвав український напад частиною “психологічної” тактики, однак одного вторгнення недостатньо для того, щоб Путін зрозумів, що війна того не варта.

Останні новини