Золото та шовк: у покинутій фортеці Монголії знайшли тисячолітні рештки заможної жінки

Золото та шовк: у покинутій фортеці Монголії знайшли тисячолітні рештки заможної жінки

У покинутій фортеці в Монголії виявили “елітне поховання”, що містить рештки жінки, яка була одягнена в жовтий шовковий плащ. Це може свідчити про внутрішню будову поховальних і торговельних практик в імперії, яка процвітала тисячу років тому, пише Live Scienсe.

Зазначається, що фортеця, відома як Хар Нуур, була побудована між 10 і 12 століттями, за часів імперії Кітан-Ляо, яка контролювала значну частину центральної та східної Монголії на той час. За даними дослідження, яке було опубліковано в журналі “Археологічні дослідження в Азії”, фортеця була частиною “довгої стіни”, яка простягалася через всю країну. 

У заяві Європейського університету в Єрусалимі наголосили, що після того, як імперія розпалася в 1125 році, після неї почала існувати Монгольська імперія, яка виникла у 1206 році та яку очолив Чингісхан. Сама фортеця “виступає як гострий символ ідентичності, пам’яті і влади в перехідний час”.

“У фокусі нашого дослідження – лінія стіни, довжиною близько 800 км, а також форти та інші споруди, які з нею пов’язані. Первинне виявлення цієї могили було несподіванкою, як і той факт, що могила не була розграбована (більшість могил в цій місцевості були розграбовані в давнину)”, – зауважив співавтор дослідження Гедеон Шелах-Лаві, професор східноазійських студій Єврейського університету в Єрусалимі, в електронному листі до Live Science.

Зокрема радіовуглецевий аналіз “добре збереженого” скелета показав, що покійна була жінкою, яка померла у віці від 40 до 60 років. Також відомо, що вона була похована у труні, одягнена в жовтий шовковий халат, а під голову, яка була покрита берестяним головним убором, підклали додатковий шовковий текстиль. 

Місце, де було знайдено рештки жінки / 
© фото Archaeological Research in Asia
Схема решток жінки / 
© фото Archaeological Research in Asia
Речі, які знайшли у труні жінки / 
© фото Archaeological Research in Asia
Речі, які знайшли у труні жінки / 
© фото Archaeological Research in Asia
Речі, які знайшли у труні жінки / 
© фото Archaeological Research in Asia
Речі, які знайшли у труні жінки / 
© фото Archaeological Research in Asia

“Багатство могили, не тільки за кількістю поховальних речей, але й за їх різноманітністю, свідчить про те, що похована в ній літня жінка належала до елітного класу і була важливою фігурою в місцевому суспільстві. Сама могила відносно невелика, але кількість знайдених артефактів велика у порівнянні з іншими могилами того ж періоду”, – додав Шелах-Лаві.

До прикладу, у могилі жінки археологам вдалося знайти велику кількість намистин, деякі з них мали немісцеве походження, а також шовковий текстиль, золоті прикраси, фрагменти бронзової посудини та срібного кубка. За інформацією дослідження, ці предмети поклали в труну, яка була виготовлена з дерева Марбері, що теж не росте у цій місцевості. 

“[Це] свідчить про накопичення престижних прикрас за її життя. Все це вказує на те, що жінка займала високе становище в місцевому суспільстві за життя і отримала особливе почесне ставлення після смерті. Це також вказує на розгалужену мережу обміну, про яку ми не знали і яка може бути важливою для нашого розуміння передумов піднесення Чингісхана та Монгольської імперії”, – наголосив Шелах-Лаві.

Арехологічні розкопки – останні новини

Раніше повідомлялось, що студент-археолог з Данії знайшов “вражаючий срібний скарб” епохи вікінгів, який розкриває більше інформації про ранню скандинавську торгівлю та економіку. Експерти кажуть, що скарб, вагою понад пів кілограма, датований дев’ятим століттям, міг представляти “значну цінність” у період ранньої епохи вікінгів у Скандинавії між 793 і 1066 роками нашої ери. 

Крім того, археологи, швидше за все, могли довести існування храму, у якому Ісус Христос творив деякі дива, що описані у Новому Завіті. Зокрема дослідники знайшли рештки храму в стародавньому ізраїльському місті Хоразін. 

Останні новини