Українська стане обов’язковою мовою ЗНО, але не зараз

Наразі мову при складанні іспиту для вступу до вишів в Україні можна обирати за бажанням вступника.

Про це повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь в інтерв’ю Радіо Свобода, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Українська стане обов’язковою мовою зовнішнього незалежного оцінювання з 1 січня 2025 року, а поки що мову при складанні іспиту для вступу до вишів в Україні можна обирати.

За словами мовного омбудсмена, сьогодні ЗНО потерпає від різноманітних атак.

«З одного боку, кажуть, що це дискримінує здобувачів освіти, вступників до українських університетів. З іншого боку, ЗНО не дає начебто об’єктивної картини знань і навичок випускників закладів освіти. Але ЗНО як обов’язкове для складання – один із критеріїв і факторів боротьби з корупцією на рівні вступу до вишів. Українська повинна бути обов’язковою для ЗНО. І сьогодні треба утверджувати ще і якість викладання, якість тестів самого ЗНО. Щоб тести ЗНО мали, крім усього іншого, високу оцінку», – зауважив Кремінь.

Він також зазначив, що вимоги до сертифікатів рівня володіння державною мовою державними службовцями, наприклад, відповідають європейським стандартам і рекомендаціям.

«Хочеться, щоб і ЗНО відповідало аналогічним критеріям. І щоб вони були чіткими, зрозумілими і прозорими», – підсумував мовний омбудсмен.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.