За які комунальні послуги можуть не сплачувати переселенці

Внутрішньо переміщені особи можуть розраховувати на звільнення від оплати деяких житлово-комунальних послуг. Але це не стосується теплопостачання та послуг управління багатоквартирним будинком.

Як подати заявку про скасування нарахувань за житлово-комунальні послуги?

Згідно із ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», українці можуть не сплачувати вартість комунальних послуг у разі їх невикористання за період тимчасової відсутності в житлі терміном понад 30 календарних днів. Для цього потрібно надати документальне підтвердження такої відсутності.

Більш детально про це повідомляє Міністерство розвитку громад та територій України.

Зокрема, це стосується тільки помешкань, які не обладнані лічильниками. Якщо лічильники є, то треба щомісяця подавати показники, а саме – повторювати ті, які були раніше.

Для скасування нарахування за житлово-комунальні послуги потрібно звернутися до їх надавачів з відповідною письмовою заявою, в якій обов’язково слід вказати:

  • прізвище, ім’я та по батькові;
  • адресу реєстрації;
  • місця фактичного проживання;
  • телефон;
  • підстави звільнення від оплати послуг.

Також до заяви потрібно додати документ, що підтверджує:

  • реєстрацію внутрішньо переміщеною особою (довідка ВПО);
  • службу в ЗСУ;
  • проходження лікування тощо.

Саме довідка та заява і будуть підставою, щоб надавач послуг зробив перерахування.

За теплопостачання та квартиру сплачувати доведеться

За постачання теплової енергії та послуги управління багатоквартирним будинком потрібно платити навіть за відсутності понад 30 календарних днів.

Попри те, що до припинення чи скасування воєнного стану нараховувати та стягувати штрафи забороняється, це не звільняє споживачів від сплати за використане тепло. Та й відключати його також ніхто не буде, навіть за наявності боргів.

Таким чином оплачувати опалення повинні всі, навіть якщо тимчасово виїхали із міста або мають статус внутрішньо переміщеної особи.

У законі про житлово-комунальні послуги передбачені випадки, коли споживачі мають право не платити за опалення. Але це можливо тільки, якщо у квартирі холодно. Нормативи та порядок перерахунку за неякісні послуги теплопостачання розписано в постанові Кабміну №151.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.