Які крупи можна приготувати без термічної обробки: поради та рецепти

Відключення електроенергії через пошкодження енергетичної інфраструктури російськими ракетами ставить українців в умови, коли для приготування їжі необхідно вдаватися до нових примудрощів. Консерви та канапки лише частково вирішують цю проблему, бо інколи організм вимагає “людської” їжі. На дпомомгу прийдуть звичайні каші.

Хоча ми й звикли термічно обробляти усі крупи, але чимало з них можна готувати й без електроенергії та термічної обробки. Зберігайте поради та рецепти, що і як приготувати без світла та газу.

Гречка

Гречка — це перше, що спадає на думку, коли йдеться і про крупи, і про приготування без плити. Справа в тім, що вона готується від простого замочування в холодній воді, молоці або кефірі. Однак для цього потрібно чимало часу: крупа буде готова через 2−10 годин. Тож найкращий варіант із гречкою — замочити її на ніч. Перед вживанням до гречки можна додати консервоване м’ясо чи мед або цукор.

Вівсянка

Іще одна швидка каша, котру можна приготувати з окропом чи холодною водою або молоком. Якщо ви заллєте кашу гарячою водою, вона буде готова за 15−20 хвилин, якщо холодною — каша набухатиме 30−60 хвилин.

Манка

Якщо вам потрібне швидше рішення, манка ідеально підійде. Залийте крупу холодним молоком, щільно накрийте кришкою, плівкою чи тарілкою та лишіть настоюватися на 15 хвилин. За бажанням ви одразу можете додати в крупу підсолоджувач, а перед подачею доповнити манку сухофруктами чи варенням.

Кускус

Кускус менш універсальний за попередні крупи, адже таки потребує окропу. Однак, його не потрібно варити. Тож якщо у вас є можливість нагріти воду, просто залийте кускус окропом і лишіть на 15−20 хвилин настоятися.

Чіа

Чіа — суперфуд, котрий не містить багато вуглеводів, однак не потребує ніяких ресурсів у приготуванні й гарно смакує з вареннями чи свіжими ягодами та фруктами. Просто залийте насіння молоком, гарно перемішайте, щоб усі зернятка «потонули» та долийте трохи додаткової рідини, щоб насінню було що всотувати. Час приготування чіа залежить від температури рідини: якщо використовувати тепле (але не гаряче!) молоко, насіння набухне за 15−20 хвилин, якщо холодне — знадобиться кілька годин, а краще ніч.

Перловка

Перлову кашу також можна приготувати на холодній воді. Але для цього потрібно аж 10−20 годин. Тому краще готувати її з вечора на обід/вечерю наступного дня. Залийте крупу водою у пропорції 1:3, накрийте кришкою чи тарілкою та лишіть настоюватися.

Рисова локшина

Якщо у вас є можливість закип’ятити воду — рисова локшина ідеальний варіант гарніру чи основи для супу. Скляну локшину треба просто залити окропом, накрити кришкою й дати настоятися до 10 хвилин. До неї можете додати місопасту, а також тофу, норі, варену курку за смаком, та отримати повноцінний смачний азійський суп.

Гранола

Не зовсім крупа, але хороший ранковий вуглеводний аналог круп, більш корисний за пластівці. Краса в тому, що гранола вже приготована, тож вам лише треба залити її молоком, йогуртом чи кефіром.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.