75 свердловин потрібно пробурити на Донеччині для відновлення водопостачання

Російські обстріли виводять із роботи критично важливу інфраструктуру Донецької області. Зазнало руйнувань і КП «Компанія «Вода Донбасу». Нині тривають спроби відновити його роботу, паралельно вживаються заходи щодо альтернативного забезпечення водою місцевих жителів регіону.

Про це під час брифінгу з питань стану підготовки до опалювального сезону розповідали заступник директора департаменту ЖКГ облдержадміністрації Лариса Гусева та генеральний директор КП «Компанія «Вода Донбасу» Ігор Новак, передають Вчасні Новини.

Нині досягнуто низки домовленостей з міжнародними організаціями, які допомагатимуть забезпечувати водою місцевим.

«Наприклад, «Людина в біді» допомагатиме з бурінням свердловин на водозаборі, аби покращити ситуацію в Добропіллі. Благодійний фонд «NEW WAY» розвозить питну воду для жителів Іллінівської громади, розпочав забезпечувати чисто водою жителів Костянтинівської громади, вже є домовленості для підвезення води до Дружківки. Представництво Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні допомагатиме з фінансуванням робіт ряду об’єктів, щоб збільшити подачу води для населення в Краматорську», — ідеться в повідомленні.

Загалом по території Донецької області нині треба пробурити 26 нових свердловин у містах Дружківка, Костянтинівка, Краматорськ, Слов’янськ, Білозерське, Добропілля. Це дозволить забезпечити сталим водопостачанням жителів північної та північно-західної частини Донецької області.

Для забезпечення сталої роботи об’єктів теплового господарства додатково треба 49 свердловин у Дружківці, Костянтинівці, Краматорську, Слов’янську.

«Щоб якось стабілізувати систему водопостачання населення цих міст на півночі області, ми беремо в роботу ті водозабори, які у нас є, але вони не працюють. Є готові свердловини, і ми намагаємось «розтампонувати» їх, аби відновити діяльність цих водозаборів. Ними довгий час не користувалися — потреби не було. Зараз розпочинаємо, щоб була можливість воду в більшій кількості подати. В першу чергу це буде для міста Краматорськ. Крім того, ми зараз опрацьовуємо питання щодо буріння додаткових свердловин на території області», — сказала Лариса Гусева у коментарі «Суспільному»

Наразі у населених пунктах відсутні великі стаціонарні місткості, куди заливати привезену воду. Тож для належної організації заходів з підвозу води опрацьовується питання щодо доукомплектування наявних автомобілів-самоскидів 20 місткостями для підвезення води об’ємом 9 кубометрів кожна.