Україна витіснила флот РФ із Криму, але повернути півострів буде складно, - Business Insider

Україна витіснила флот РФ із Криму, але повернути півострів буде складно, – Business Insider

Крим повернути складно, але реально / фото Радіо Свобода

Після повномасштабного вторгнення Росії 2022 року Україна неодноразово завдавала ударів по Криму, знищивши або пошкодивши близько половини військових кораблів російського флоту, включно з одним підводним човном.

Як пише Business Insider, наша країна використовувала безпілотні літальні апарати, морські безпілотники і протикорабельні ракети проти флоту і Керченського мосту, що часто призводило до руйнівних наслідків. Кампанія України навіть змусила російські військові кораблі піти з Криму на бази в портових містах Феодосія на дальньому боці Криму і Новоросійськ у Росії.

Це не тільки не дає окупантам використовувати півострів як ключовий логістичний маршрут через південь України, але псує його привабливість для російських туристів. Але, як пише видання, якщо Україна сподівається повернути Крим, їй знадобиться величезна ударна сила, адже битва за Крим може стати найважчим боєм кривавої війни.

Відео дня

“Повернути Крим буде надзвичайно складно, тому що Крим по суті є островом”, – сказав виданню відставний полковник Корпусу морської піхоти США, старший радник Центру стратегічних і міжнародних досліджень Марк Канчіан.

Читайте також:
Генштаб розповів про нові удари ЗСУ та найгарячіші напрямки: деталі
ЗСУ знищили ще понад 1000 окупантів: Генштаб розкрив нові втрати армії РФ
Окупанти вночі атакували Україну ракетами та дронами: скільки ворожих цілей було збито

“Десант неможливий, тому що Україні не вистачає кораблів для перевезення великої кількості військ та їхньої важкої техніки. Крім того, у Росії все ще є літаки дальньої дії та підводні човни, які по суті невразливі в морі”, – пояснив експерт.

За словами Безіла Джермонда, експерта з міжнародної безпеки в Університеті Ланкастера у Великій Британії, у Росії є велика військова інфраструктура по всьому Криму, яку необхідно буде серйозно пошкодити, щоб Україна отримала шанс повернути її назад.

Складне місце розташування Криму ускладнює завдання

Військові експерти та аналітики повідомили BI, що дістатися до Криму непросто через його розташування далеко від лінії фронту, сильно укріплені оборонні лінії Росії і брак живої сили та авіації в України.

“Крим розташований глибоко всередині окупованої Росією території і далеко від нинішніх ліній фронту”, – сказав Канчіан.

Росія також значно зміцнила свою лінію фронту протитанковими ровами, лабіринтами траншей, “зубами дракона” і мінними полями, при цьому більша частина її оборони розташована на півночі Криму.

“Росіяни сильно укріплені і добре захищені в цих районах, і українцям потрібен час, щоб зламати цю оборону”, – каже Марк Темницький, позаштатний науковий співробітник Євразійського центру Атлантичної ради.

Без можливості переправити великі сили повітрям або водою Україна буде змушена атакувати через російські оборонні лінії, щоб наблизитися до Криму.

Читайте також:
Ігри з ФСБ та операції в Росії: українські партизани таємно воюють з Путіним, – The Times
Далі буде: в Генштабі прокоментували удар по Курську
До жовтня ще можуть бути територіальні втрати, – експерт

Як пише видання, Україна вдалася до ударів по російських ППО в Криму за допомогою ракет і далекобійної зброї. Минулого місяця військові аналітики з Інституту вивчення війни заявили, що постійні атаки України на російські ППО можуть зробити Крим непридатним як військовий плацдарм.

Але вони також зазначили, що Росія, ймовірно, розміщує військові об’єкти поблизу мирних жителів, щоб спробувати стримати подальші українські удари.

“На півострові живуть мільйони громадян, і українці не хочуть завдавати шкоди мирному населенню”, – сказав Темницький.

Повернення Криму – чи можливе?

Незважаючи на труднощі на полі бою, з якими стикається Україна, деякі експерти вважають, що вона може повернути Крим, маючи достатньо зброї, військ і часу. Для цього буде потрібно перетнути Перекопський перешийок, що відокремлює Крим від материкової України, або перетнути Сиваш.

Однак для цього Україні спочатку потрібно прорвати лінію Суровикіна – складну систему оборонних укріплень і перешкод на півдні та сході, через яку Україна ніколи не проривалася.

За словами Сергія Сумленого, засновника німецького аналітичного центру European Resilience Initiative Center, питання зараз полягає в тому, “коли Україна накопичить стільки вогневої потужності, не тільки артилерії, а й авіації, щоб їм вдалося прорвати ці оборонні лінії і потім досягти оперативного простору” Криму.

Якщо українські солдати дійсно доберуться до Криму, сказав Сумленний, вони зможуть знищити Керченський міст і останню поромну переправу через Азовське море, відрізавши всі шляхи постачання Росії на півострів та ізолювавши російські сили.

Сумленний додав, що Крим історично був уразливим для наступів.

Читайте також:
Чи можливий новий наступ росіян цього літа: в ISW зробили прогноз
Росіяни почали покидати Крим: експерт побачив ознаки втечі окупантів
З’явилося відео ударів по величезній колоні військ Росії

“В історії немає жодного випадку, коли будь-хто міг би захистити Крим від нападу”, – сказав він.

Наприклад, 1921 року Червона Армія Радянського Союзу розгромила білогвардійців і взяла під контроль півострів, а 1941 року країни Осі вторглися в Радянський Союз під час операції “Барбаросса”, а їхні сухопутні війська взяли в облогу Севастополь.

“Тому, з моєї точки зору, в той момент, коли українська армія з’явиться на сухопутному мосту – Перекопському перешийку – між Кримом і рештою України, росіяни зіткнуться з дуже простим вибором: або вони негайно відступають з Криму, або їх вбивають, або беруть у полон”, – додав Сумлєнний.

Інші експерти, однак, дотримуються більш обережного тону.

Темницький каже, що повномасштабне вторгнення з метою повернути Крим “вкрай малоймовірне” через величезні українські втрати, які це спричинить.

Також є побоювання, що Росія може застосувати ядерну зброю, якщо її війська опиняться на межі втрати Криму.

“Через свою складність повернення Криму стане останньою подією війни, а не проміжною”, – резюмував старший радник Центру стратегічних і міжнародних досліджень Марк Канчіан.

Україна може знищити Кримський міст уже найближчими місяцями – подробиці

Кримський міст може бути знищений найближчими місяцями, про це повідомив Кирило Буданов, керівник ГУР.

“Усі працюють і над дальніми ударами, і над цим (знищенням Керченського мосту – УНІАН). Це все потребує, скажімо так, рішення комплексного. Робота йде”, – повідомив він.

На уточнююче запитання про те, чи може Кримський міст зникнути найближчими кількома місяцями, глава ГУР запевнив, що “шанси є”.

Вас також можуть зацікавити новини:Супутники зафіксували наслідки атаки ЗСУ по аеродрому в СакахНавчання можуть стати стрільбами: у ВМС ЗСУ розповіли, що відбувається в Чорному моріЧастина Криму залишилася без світла: повідомляється про велику аварію та пожежі (відео)

Source link