Складний шлях до Африки: як на логістиці росіян відобразилась війна в Україні

Складний шлях до Африки: як на логістиці росіян відобразилась війна в Україні

У російських окупантів є складнощі з логістичним забезпеченням своїх угрупувань в Африці через проблеми у Чорному морі, звідки їх “видавлюють” ЗСУ,  – загарбники не можуть задіяти порти у тимчасово окупованому Криму. Про це в ефірі телемарафону розповів речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук.

“РФ має свої інтереси в Африці, в Сирійській Арабській республіці. Це їх геополітичні інтереси. Там вони підтримують чергового диктатора і знищують так само (як в Україні ) цивільне населення. Для цього вони використовують флот. Тому що там вони не мають опору з боку діючої регулярної армії…  Базуються вони в Тартусі (Сирія ) і раніше це угрупування забезпечували за рахунок Криму, за рахунок Новоросійська, тобто через Чорне море. Це був так званий Сирійський експрес”, – розповів речник.

Він уточнив, що цей шлях (сирійський експрес) працював ще торік. В цьому, за даними Плетенчука, були задіяні цивільні судна, зафрахтовані в інтересах РФ.

“Досить давно ця практика була припинена. Тепер вони вимушені ходити в обхід усієї Європи. Це близько 9 тис. кілометрів. У такий спосіб у них відбувається ротація, й за рахунок Північного флоту відповідно, Балтійського флоту”, – додав Плетенчук.    

За його словами, це значно ускладнює життя окупантам, бо логістика – це один зі “стовпів”, на якому тримається будь-яка війна. Без логістичного забезпечення, як уточнив речник, ведення будь-яких бойових дій фактично стає неможливим. Враховуючи те, що під час свого переходу, зокрема, виходячи з півночі до Середземномор’я, росіяни не мають можливості заходити в європейські порти, цей довгий шлях є складним.

“Це довге, важке “плече”, та ротація відбувається не за рахунок Чорноморського флоту, як це було раніше. І там до речі залишилися одиниці, які не змогли повернутися з початком повномасштабного вторгнення. Наприклад, два підводні човни, які є носіями крилатих ракет – 636 проєкт. Вони були вимушені піти на північ”, – констатував представник ВМС.  

Що таке “Сирійський експрес”.

Згідно з відкритими джерелами, “Сирійський експрес” – умовне позначення регулярних походів російських десантних кораблів до Сирії. Метою цих походів, згідно з найпоширенішою версією, було постачання озброєнь і боєприпасів для ЗС Сирії. Згідно з офіційними даними, кораблі перевозили якийсь “спеціальний вантаж”. Вибір саме десантних кораблів заснований на неможливості для третіх країн затримати їх і піддати огляду. З 2015 року ВМФ РФ додатково почав використовувати для доставлення вантажів придбані колись у Туреччини та України суховантажі.

Україна продовжує завдавати ударів по російському флоту

У Військово-морських силах Збройних сил України вважають, що знищення російського порома “Конро Трейдер” у порту “Кавказ” Краснодарського краю РФ, означає, що одна із двох платформ для завантаження вагонів паралізована. 

Останні новини