Путін, гроші та зброя змушують Швейцарію переглянути свій нейтралітет, - Politico

Путін, гроші та зброя змушують Швейцарію переглянути свій нейтралітет, – Politico

Швейцарія не хоче брати участь у війнах, проте “любить заробляти гроші”. Тому зіткнення між цими цінностями та побоювання, що російський диктатор Володимир Путін становить загрозу для всієї Європи, змушує країну переосмислити свою оборонну позицію, пише Politico. 

В одному зі звітів, на який посилається видання, група експертів радить уряду країни, яка дотримується нейтралітету з 1515 року, працювати над створенням “спільної оборонної спроможності” з ЄС і НАТО. 

“Після нападу Росії на Україну нейтралітет знову став предметом політичних дебатів, як вдома, так і за кордоном. Тиск на Швейцарію з вимогою прояснити свою позицію зростає”, – йдеться в доповіді, яка закликає до “перегляду” політики нейтралітету.

У виданні зауважують, що одним з багатьох чинників є те, як нейтралітет Швейцарії вплинув на продаж зброї; іншим – як краще захистити країну, яка оточена двома угрупованнями, до яких вона не належить. 

“Потенційний переворот у політиці є ще однією ознакою того, як повномасштабне вторгнення Росії в Україну у 2022 році змінює безпековий ландшафт Європи. Неспровокований напад спонукав Швецію і Фінляндію відмовитися від нейтралітету і приєднатися до НАТО”, – нагадали у матеріалі.

Крім того, експерти, які готували звіт, серед яких дипломати, високопосадовці, колишній очільник швейцарської армії та колишній директор Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер, показали свої висновки міністру оборони та безпеки Швейцарії Віолі Амхерд, яка також є президентом Конфедерації на період до 2024 року. Такі рекомендації ляжуть в основу стратегії безпеки Швейцарії до 2025 року.

У Politico підкреслили, що Берн забороняє продаж зброї країнам, які перебувають у стані війни, тому це вплинуло на відносини з іншими країнами, які хочуть відправити до України зброю, що може включати швейцарські компоненти. 

“Заборона на реекспорт має бути скасована”, – зауважують автори звіту.

Також експерти мають намір зміцнити швейцарську збройову промисловість за допомогою активізації офсетної політики та отримання доступу до програм озброєнь ЄС і НАТО. 

У звіті також йдеться про те, аби військові витрати досягли 1% ВВП до 2030 року. Нині Швейцарія витрачає на оборону 0,76 % ВВП – це набагато менше, ніж будь-який член НАТО, окрім Ісландії, у якої немає армії. 

Швейцарія та Україна – останні новини

Як писав УНІАН, Швейцарія приєдналася до нового пакету санкцій ЄС проти Росії. Зокрема країна вже додала 69 осіб і 47 організацій до свого санкційного списку.

Крім того, швейцарська федеральна рада продовжила строки, в які надаються дозволи на виведення інвестованих коштів з Росії, аби дати можливість швейцарським компаніям законно припинити свою діяльність у Росії. 

Також повідомлялось, що Швейцарія з початку повномасштабної війни відмовила у тимчасовому захисті майже 2,5 тисячам українців. Причини цих відмов полягають у наявності альтернативної форми захисту в іншій країні або в тому, що відповідні особи не мали права на цей статус.

Останні новини