Борець за свободу чи агент ФСБ: ким є Павло Дуров насправді

Борець за свободу чи агент ФСБ: ким є Павло Дуров насправді

Засновник популярного месенджера Telegram Павло Дуров, затриманий у Франції, має суперечливу репутацію. Для багатьох він є символом волелюбства і нетерпимості до цензури. Для інших він – один із найвдаліших проектів ФСБ, з якою, імовірно, досі тісно співпрацює. Британська The Telegraph спробувала скласти портрет цієї людини, аби зрозуміти, як він опинився у французькій в’язниці тимчасового тримання.

Ранні роки і створення “Вконтакте”

Дідусь і бабуся майбутнього засновника Телеграм були серед десятків мільйонів росіян, яких переслідував Йосип Сталін. Зокрема дідуся відправили в один із сумнозвісних таборів ГУЛАГу. 

Павло Дуров народився в 1984 році в Ленінграді в родині росіян і українців. Однак сім’я була вочевидь не з простих, адже більшу частину свого дитинства Павлусь провів в італійському місті Турин, де працював його батько.

До того часу, коли сім’я врешті-решт повернулася до Росії, залізна завіса впала, і Дуров вступив до одного з гуманітарних факультетів Санкт-Петербурзького державного університету. Перебуваючи там, він почав черпати натхнення з Силіконової долини та успіху Facebook зокрема, навчившись кодувати.

Після закінчення навчання він створив соціальну мережу “ВКонтакте”, подібну до американського Facebook. ВКонтакте швидко став найпопулярнішою соціальною платформою в країні. Сам Дуров описував той час як “лібертаріанський рай” на нерегульованому інтернет-ринку, який існував у Росії тоді.

Але в 2011 році ситуація змінилася. Дуров роздратував Кремль відмовою підкоритися вимогам заблокувати діяльність опозиційних груп у “ВКонтакте” на тлі масових вуличних протестів того року. 

Втрата контролю над “Вконтакте” і втеча з Росії

Відносини Дурова з владою продовжували погіршуватися. У нього пройшли обшуки, і в 2014 році Дуров вирішив покинути Росію. Саме в той час він був звільнений з посади генерального директора “ВКонтакте” після публічної відмови передати дані користувачів російським спецслужбам і заблокувати обліковий запис опозиціонера Олексія Навального.

Незадовго до втечі він отримав громадянство острівної держави Сент-Кітс і Невіс після того, як інвестував 250 000 доларів у цукрову промисловість цієї карибської країни. 

У 2021 році він за підозрілих обставин отримав громадянство Франції, хоча весь цей час переважно проживав у Дубаї, де також отримав паспорт Об’єднаних Арабських Еміратів.

Кажуть, що Дуров веде аскетичний спосіб життя, уникає м’яса, алкоголю, кофеїну та цукру. Сім’ї не має. Однак насправді важко щось сказати про те, ким насправді є Дуров, оскільки він рідко дає інтерв’ю і не розкриває подробиць свого життя в соцмережах.

Що не так із Telegram

Створений у 2013 році месенджер Telegram став головним проектом Дурова після втрати контролю над “Вконтакте”. Цей застосунок хвалять та критикують практично за одне і те ж.

Він працює через складну мережу міжнародних серверів і підставних компаній, щоб ізолювати його від регулювання та державного втручання. 

Конфіденційність має першочергове значення – вона пропонує користувачам безпечні повідомлення та дзвінки, а також можливість створювати “групи” для спілкування до 200 000 людей або “канали” для публікацій контенту на необмежену кількість підписників. Він також має функцію самознищення “Секретного чату”. У 2015 році Дуров сказав, що з моменту заснування Telegram “ми не розкрили жодного байта даних користувачів третім особам, включаючи урядовців”. 

Захист програми зробив її корисним джерелом новин у тих частинах світу, де поширена цензура, і важливим інструментом для продемократичних активістів, які живуть за репресивних режимів, як-от в Ірані та Білорусі.

Але у нього є й темна сторона, оскільки функції конфіденційності та анонімності роблять платформу безпечним притулком для злочинців. Дослідники попереджають, що Telegram — це розгалужена екосистема незаконного та насильницького контенту, пов’язаного з ультраправими теоріями змови, екстремізмом, тероризмом і жорстоким поводженням з дітьми.

До того, як додаток зайняв більш жорстку позицію проти контенту, пов’язаного з тероризмом, зокрема, у 2019 році після смертоносного теракту на Лондонському мосту, він був улюбленою платформою угруповань Ісламської держави. Але експерти попереджають, що він залишається розсадником пропаганди.

Після нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня він неодноразово використовувався терористами для поширення свого контенту.

Telegram та “русский мир”

Від УНІАНу додамо те, про що промовчав The Telegraph. Месенджер Павла Дурова став однією з основних платформ поширення антиукраїнського контенту з Росії. Зокрема тут вільно функціонують тисячі публічних каналів, автори яких відверто закликають до знищення держави Україна та геноциду українського народу, а також збирають гроші на допомогу загарбницькій армії РФ. Це зокрема канали таких угруповань як “ДШРГ Русич”, які не приховують своєї неонацистської ідеології.

Українські посадовці ннеодноразово скаржилися на те, що адміністрація телеграму ігнорує звернення української держави щодо антиукраїнського контенту.

Попри те, що в публічному полі Дурову створили репутацію борця проти цензури і диктатори, насправді Телеграм часто йшов на поступки диктатурам і видаляв опозиційний контент. Так, зокрема було в Ірані та Індонезії. Адміністрація Телеграм наклала обмеження на російський опозиційний канал “Путь домой”, який є рупором руху дружин російських солдатів і закликає Кремль до припинення війни. Також відомо про численні випадки блокування дрібних опозиційних каналів, пов’язаних з регіональними активістами в Росії.

Також варто нагадати, що у квітні Telegram заблокував чат-боти СБУ та ГУР, через які українці могли повідомити про російських окупантів. Лише через добу чат-боти було розблоковано, ймовірно, через тиск США. При цьому аналогічні російські чат-боти, зокрема і фейкові, які вдають із себе українські чат-боти, продовжують вільно працювати.

Затримання Дурова у Франції: останні новини

Як писав УНІАН, увечері 24 серпня французькі спецслужби затримали Павла Дурова, коли той зійшов зі свого приватного літака на злітно-посадкову смугу в аеропорту Ле-Бурже. Французька влада закидає йому потурання злочинцям, які використовують Телеграм для розповсюдження незаконного контенту, пов’язаного з насильством, наркотиками та дитячою порнографією.

Добу по тому команда месенджера Telegram вперше відреагувала на затримання свого шефа. Вони запевняють, що дотримуються законів Європейського союзу, включаючи Закон про цифрові послуги. У заяві зазначається, що модерація телеграму відповідає галузевим стандартам і постійно вдосконалюється. Команда додала, що чекає на швидке вирішення цієї ситуації.

Останні новини