Евакуація: головна проблема з розміщенням маломобільних осіб з Покровського напрямку

Темпи евакуації з Донецької області в рамках гуманітарної місії “Проліска” цього року вище, ніж у 2022. Щодня волонтери обробляють приблизно 100 заявок на евакуацію. Основна проблема полягає в евакуації маломобільних осіб, які вимагають спеціального догляду, але всі державні заклади, що можуть їх прийняти, вже переповнені. Про це в етері “Суспільне. Студія” розповів керівник місії Євген Каплін.

Евакуація не тільки з Покровської громади, а і з громад, які наближені до лінії фронту. Зараз якщо казати по Донецькій області, на жаль евакуація б’є всі рекорди. Ми зараз вивозимо такими темпами, якими навіть не евакуювали у 2022 році“, — зазначив Каплін.

За інформацією Євгена Капліна, в громадах зараз залучено близько 10 бригад з броньованим транспортом для евакуації місцевих жителів. Ці капсульовані машини працюють у прифронтових населених пунктах, розташованих за 3-4 кілометри від лінії фронту.

Начальник додав, що наразі найбіліша складність з розміщенням в Україні одиноких маломобільних людей.

Дуже великий дефіцит місць, де ці люди можуть бути розміщенні. Дефіцит місць в шелтерах, де можуть здійснювати догляд. Це дуже велика проблема. Там де є родичі, де можуть прийняти, ми опрацьовуємо 100% таких заявок“, — повідомив Євген Каплін.

Керівник місії “Проліска” повідомив, що за останню добу надійшло 40 заявок на евакуацію маломобільних людей. З них наразі активно виконується 15, оскільки родичі заявників виявили готовність прийняти та доглядати евакуйованих, або ж самі заявники знайшли місця для їхнього розміщення.

А решта заявок, 25 з тих 40 які надійшли. Це дзвонять сусіди, соцпрацівники чи дзвонять діти з закордону і кажуть — заберіть мою бабусю і влаштуйте кудись. Оці саме проблемні, тому що державні заклади переповнені“, — додав Євген Каплін.