Foreign Affairs назвали найкращий і найгірший сценарії операції ЗСУ в РФ

Найкращим сценарієм операції ЗСУ в Курській області є те, що українські сили зможуть стримати наступ Росії на Донбасі до своїх успіхів і утримувати захоплену російську територію зі стійким військовим зобов’язанням. Крім того, це може призвести до змін у політиці Заходу щодо використання далекобійної ударної зброї і привнести таку необхідну енергію в мислення союзників України щодо шляху вперед на даному етапі війни. Проте є й поганий сценарій, адже за кілька місяців Україна втратить значні ділянки землі на сході та не збереже території в Курську, яку вона могла б використовувати як “розмінну монету”.

Про це пише американський журнал Foreign Affairs.

“Наступ відкриває можливості, але також несе в собі значні ризики і витрати… У будь-якому разі Київ сподівається, що наступ у Курській області підштовхне зміну сприйняття того, що війна йде негативною траєкторією, розблокує додаткову матеріальну допомогу і змінить обмеження Заходу на озброєння”, — пише видання.

Зазначається, що Курська операція змусить і Москву замислитися над тим, що Україна зберігає варіанти, і що результат цієї війни все ще не визначений, хоч і цей наступ не виправляє поточний матеріальний дисбаланс у війні.

“Операція була добре виконана і швидко досягла кількох обмежених, але важливих цілей, що зробило б її ефективним тижневим рейдом. Якби вона могла відтягнути значні російські сили з інших фронтів, то віддача була б більш ніж виправданою. Але поки що мало доказів того, що це було зроблено…. Досі Росія відводила війська із Запоріжжя та Харкова, зберігаючи наступальні операції навколо східних міст Вугледар, Покровськ, Торецьк і Куп’янськ. Відповідь Росії на “Курськ”, мабуть, являє собою економію сил, щоб стримати вторгнення, оскільки вона продовжує віддавати пріоритет наступальним операціям у Донецьку. Москва, можливо, проявляє певну обережність, усвідомлюючи, що минулими роками Україна, як правило, починала атаки за кількома напрямками. Можливо, це не єдина запланована наступальна операція України”, – йдеться в статті.

Зазначається, що зараз українські війська окопуються в Росії і створюють власну військову адміністрацію в регіоні, маючи намір утримувати “Курський котел” у найближчому майбутньому.

“Багато що залежить від того, як відреагує Москва. Якщо російські війська кинуться на українські лінії, то Київ може змусити Москву вступити в бій на своїх умовах, посиливши тиск по всьому фронту… “Курськ” може послабити наступальну міць Росії, перенісши боротьбу на російську територію. Москва також може відчути себе змушеною створити значний оперативний резерв і розгорнути більші гарнізони вздовж своїх кордонів. Це також скоротить бойову міць, яку Росія може мати для ведення бойових дій на території України”, – пише журнал.

У виданні додали, що Києву доведеться обирати: чи утримувати те, що у нього є, чи вкладати більше ресурсів у Курську операцію, щоб змусити Росію вжити набагато масштабніших зусиль для протидії: “Але ризики не слід недооцінювати”.