Масштабна ракетна атака РФ: якою може бути "відповідь"

Масштабна ракетна атака РФ: якою може бути "відповідь"

Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що Україна готує відповідь Росії на сьогоднішній масований обстріл нашої держави, внаслідок якого загинули і постраждали мирні жителі. Але вважаю, що Україна не повинна говорити, що ми готуємо “відповідь”.

По-перше, це погано сприймається нашими західними друзями й партнерами. Вони не міркують в парадигмі країн Сходу, де заведено говорити “око за око” чи “зуб за зуб”. Тобто, це – не їхня парадигма, тому вони такі заяви не сприймають, їм це не подобається. І якщо ми будемо так чинити, то ризикуємо зіткнутися з проблемами у стосунках із Заходом.

Україна не повинна говорити, що ми готуємо “відповідь”

По-друге, всі наші атаки мають бути не спонтанними, а спрогнозованими та запланованими. Тобто, готувати їх потрібно планомірно, з холодним розрахунком.

Що ж це може бути?

Серед класики цілей – російські аеродроми. Однак, думаю, зараз нашим Силам оборони захочеться вдарити не по військових об’єктах. Можливо – це моє припущення – можуть бути уражені якісь великі розподільчі потужності. Є багато ключових напрямків, вдаривши по яких, знеструмлюється велика кількість об’єктів, і неможливо їх кудись “переключити”.

Припускаю, що, можливо, найближчі до України регіони РФ, зокрема Ростов, Воронеж, Тула, дійсно можуть отримати проблеми з електроенергією на найближчий період. Також, можливо, може бути уражено щось, що забезпечує Москву та область. І це буде дійсно болюче для росіян…

Всі наші атаки мають бути не спонтанними, а спрогнозованими та запланованими

Думаю, що Сили оборони України можуть завдавати ударів по великих трансформаторних підстанціях. Приміром, які живлять масштабне виробництво алюмінію, або об’єкт, який виготовляє броньовану техніку… На таких великих підприємствах у виробництві використовують значні обсяги електроенергії. А нам цікаво, щоб такі підприємства не працювали, а працівники сіли та “курили бамбук”, чекаючи на відновлення.

Втім, на жаль, ми не можемо говорити про завдання надпотужних ударів у відповідь на атаки РФ. Звісно, наші безпілотники класні, ми радіємо кожному прильоту. Але вони несуть десятки кілограмів вибухівки, натомість російські ракети несуть сотні кілограмів. Тобто, існує суттєва різниця щодо уражень. Це як порівнювати постріл з пістолета (це наші безпілотники) та гармати (це російські ракети).

Ще один момент – чергова масована ракетна атака росіян на Україну активізувала розмови з приводу дозволу використання зброї наших західних партнерів для ударів по РФ. Коли в Україні багато жертв, нам начебто не відмовляють, але і не погоджуються: мовляв, може, щось колись і дозволимо… Можливо, зараз дійсно щось вирішать. Проте відбудеться це вже після масштабних втрат та чисельних жертв. А хотілося б, щоб це все ж робилось заздалегідь, наперед, а не по “гарячих” слідах.

Іван Ступак, військовий експерт, колишній співробітник Служби безпеки України

Останні новини