"Морально невиправдана" стратегія Заходу в Україні провалилася, - аналітик

"Морально невиправдана" стратегія Заходу в Україні провалилася, – аналітик

Західна стратегія на напіврішень у підтримці України є полегшеною версією “умиротворення” агресора. І події на фронті свідчать, що ця стратегія зазнає краху. Таку думку в авторській статті для видання Politico висловлює академічний директор Амстердамського університету, колишній чиновник уряду США Ендрю Чахоян.

Він зазначає, що українська операція в Курській області стала свідченням того, що вперше за всі 10 років війни хтось інший, а не Москва, зараз визначає порядок денний. 

“І це багато говорить про сміливість, доблесть і невпинне прагнення України до свободи, а також про нерішучість і колективну відмову вільного світу визнати справжню небезпеку, яку представляє Росія — не лише для України”, – пише він.

Аналітик вважає, що Захід не є винним у тому, що Росія розпочала війну. Але Захід, на його думку, має усвідомити необхідність докласти зусиль для її закінчення. 

“Перекладання цієї спільної відповідальності на Україну є морально невиправданим, а також стратегічно невигідним. (…) І США, і Європа повинні визнати, що наш страх спровокувати Москву є тим, що в кінцевому підсумку надійно провокує Москву. Цей цикл має закінчитися”, – наголошує він.

За словами Чахояна, Захід занадто рано розслабився, коли скінчилася холодна війна. Росія, як “держава Франкенштейна” побудована не стільки на ідеології, скільки на амбіціях колоніалізму, вважає він. 

“Росія покладається на постійну експансію. Її вторгнення в сусідні держави — це не аномалії, а історичні закономірності. Легітимність Москви та стабільність її крихкої імперії вкорінені в нескінченному циклі завоювань і панування, що ґрунтується на насильстві, присвоєнні історії інших націй і підкоренні людей”, – пише аналітик.

Чахоян переконнаний, що на Заході неправильно розуміють Росію і тому шукають її діями усілякі виправдання. Наприклад, постійні спроби західних політиків “перезавантажити відносини” з Росією попри її “очевидну войовничість”, на думку аналітика лише додали сміливості Кремлю. 

“Історія показала, що коли Росія зустрічається зі слабкістю та нерішучістю, вона загострюється; але коли зустрічає силу й рішучість, вона відступає. (…) Після того, як Україна взяла під контроль десятки населених пунктів у Курській області, російські чиновники пом’якшили бряцання ядерною зброєю. Путін не оголошував мобілізацію і не оголошував війну. (…) Силач у Кремлі виглядає паралізованим. І після років самостримування Заходу, яке додало Москві сміливості, ми нарешті бачимо, як виглядає ефективна деескалація”, – пише аналітик.

Війна в Україні: останні новини

Як писав УНІАН, наступ української армії в Курській області змусив Москву передислокувати свої війська. Російське військове керівництво перекидає підрозділи з української Запорізької області у зв’язку з операцією ЗСУ у Курській області.

Тим часом у Європейському союзі занепокоєні рішенням Німеччини скоротити військову допомогу Україні. Віце-президент Європейської комісії Жозеп Боррель назвав цю новину дуже тривожною.

Останні новини