Наступ РФ вичерпує свій потенціал: експерт розповів, як на це вплинула Курська операція

Наступ РФ вичерпує свій потенціал: експерт розповів, як на це вплинула Курська операція

Можна очікувати, що сила наступу, яка інтенсифікувалася, осообливо на східному фронті в Україні протягом Курської операції, вичерпує свій потенціал. Про це сказав співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник в ефірі радіо NV.

Він зазначає, що ситуація в Курській області залишається не визначеною, динамічною.

“Скоріш за все не виправдились розрахунки на те, що Путін негайно буде реагувати на вторгнення іноземних військ на територію РФ. Поки що цього не сталося, але не факт, що так може продовжуватися дуже довго”, – наголосив він. 

За його словами, ймовірно, що сила наступу ворога на фронті, яка інтенсифікувалася протягом цієї операції, також має вичерпати свій потенціал.

В той же час Мельник наголошує, що є багато позитивних чинників, які ця операція показала.

За його словами, зокрема, найбільшою проблемою на фронті є російські КАБи.

“І коли російський ТАРС з гордістю показує кадри як ці КАБи скидаються на населені пункти на території Курської області, то навіть заради цього був сенс ризикнути”, – додав есперт.

Він зазначив, що є ще один важливий аспект в ситуації, коли виникає інформація про загрозу нападу на Україну зі сторони Білорусі.

“Якщо там Лукашенко ще має якусь владу і продовжує оцінювати варіанти дій, то зараз він бачить, що Росія не здатна захистити свою територію, тоді йому не складно спрогнозувати, що може бути на території Білорусі, якщо Лукашенко зробить таку провокацію”, – наголосив Мельник.

За його словами, Курська операція очевидно слугує потужним стримуючим фактором для можливих провокацій з боку Білорусі.

Курська операція ЗСУ – думка експертів

Як повідомляв УНІАН, аналітик відкритих даних Еміль Кастехельмі з фінського проекту Black Bird Group в інтерв’ю “Радіо Свобода” зазначив, що Курська операція не може принести Україні стратегічного військового успіху, але вона вже поглинула певну кількість дефіцитних ресурсів України і поглинатиме їх надалі, оскільки лінія активного фронту тепер стала довшою.

Він зауважив, що принаймні частина військ ЗСУ, задіяних в Курській операції, була знята з фронту на Донбасі, попри те, що російський наступ там триває.

Кастехельмі наголошує, що міста Покровськ і Торецьк мають неабияке значення, адже це були логістичні хаби ЗСУ. Крім того, є ризик, що захопивши їх, Росія піде далі.

Разом з тим аналітик вважає, що Курська операція фактично зробила активну лінію фронту значно довшою, що лише додасть проблем Україні.

Останні новини