Переселенці можуть отримати субсидію без реєстрації за місцем проживання

Внутрішньо переміщені особи можуть отримати житлові субсидії навіть без реєстрації за місцем проживання. Це можливо, якщо їх витрати на комунальні послуги перевищують обов’язковий платіж.

Про це 15 жовтня розповів народний депутат Павло Фролов, передають Вчасні Новини.

«При призначенні переселенцям субсидій на опалювальний сезон в першу чергу враховуватимуть доходи усіх осіб, які зареєстровані або фактично проживають у квартирі чи будинку. Також перевірять майновий стан, при цьому договір оренди житла є необов’язковим», — зазначив Павло Фролов.

Заявку на субсидію можна подати через державні органи або онлайн через портал «Дія» та інші електронні сервіси.

Для отримання субсидії необхідно подати заяву, декларацію про доходи і витрати членів родини, яка звернулася за призначенням субсидії, паспорт, довідку про статус ВПО, РНОКПП та у разі необхідності інші документи.

Документи на призначення субсидії на опалювальний період потрібно подавати до 30 листопада включно. У разі подачі заяви після 1 грудня, призначення субсидії відбудеться з місяця звернення.

Людям, які вже отримували субсидію перерахунок на опалювальний сезон буде здійснено автоматично. Важливо, що одним з критеріїв перепризначення житлової субсидії є відсутність заборгованості за комунальні послуги.

Які доходи враховують для надання субсидії 

У разі надання субсидії враховують: 

  • заробітну плату в розмірі, що залишається після сплати податку на доходи фізичних осіб;
  • грошове забезпечення військовослужбовців;
  • пенсію, щомісячне довічне грошове утримання суддів у відставці;
  • стипендію, зокрема із сумою її індексації, нарахованої відповідно до закону (крім соціальної стипендії, яка надається дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їхнього числа);
  • соціальні виплати, які призначаються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення, зокрема пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу;
  • допомогу по безробіттю, інші страхові виплати, які призначаються фондами соціального страхування;
  • грошові перекази, отримані з-за кордону;
  • дивіденди від цінних паперів;
  • інші доходи, відомості про які отримано від Державної податкової служби України і Пенсійного фонду України, а також доходи, які задекларовані особою.