Прем'єр Британії Стармер скасовує свою відпустку після спалаху расистських протестів

Прем'єр Британії Стармер скасовує свою відпустку після спалаху расистських протестів

Прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер скасував заплановану відпустку, аби відреагувати на серію расистських протестів, які спрямовані проти мусульман та мігрантів. Про це Reuters повідомило джерело на Даунінг-стріт. 

“Тисячі поліцейських продовжували чергувати на вихідних на випадок повторного спалаху насильства, хоча в суботу, четвертий день поспіль, протестувальники значно переважали антимігрантських демонстрантів у кількох містах і містечках”, – зазначили у матеріалі.

Своєю чергою джерело на умовах анонімності заявило, що Стармер більше не піде у відпустку, яка мала відбутися наступного тижня. Уряд прем’єра вирішив прискорити розгляд справ людей, які були заарештовані та звинувачені через заворушення. 

Відомо, що в п’ятницю офіційні особи повідомили, що з моменту початку протестів було заарештовано 741 людину, 302 особам висунули звинувачення. За інформацією поліції, арешти, швидше за все, триватимуть місяцями. 

Протести у Великій Британії

Вже сьогодні, 10 серпня, Рада начальників Національної поліції країни заявила, що фахівці отримали наказ переслідувати онлайн-злочинців і впливових осіб, які відповідальні за поширення ненависті та підбурювання до насильства в широких масштабах. 

“Онлайн-злочини мають наслідки в реальному світі, і з вами будуть поводитися так само, як і з тими, хто фізично присутній і чинить насильство”, – зауважив керівник відділу NPCC з питань тяжких злочинів і організованої злочинності Кріс Хавард.

Чому в Британії почалися протести

У Reuters наголосили, що останніми днями щонайменше двоє людей були ув’язнені за розпалювання расової ненависті у повідомленнях у соцмережах. Протести розпочалися після того, як в мережі підозрюваного у вбивстві трьох молодих дівчат під час ножового нападу 29 липня у Саутпорті, що на північному заході Англії, помилково назвали ісламістським мігрантом.

Водночас Король Чарльз закликав до взаємної поваги і розуміння після расистських заворушень, спрямованих проти мусульман і мігрантів у Британії. Про це повідомив речник Букінгемського палацу, передає Reuters. 

Король подякував поліції та службам екстреної допомоги за їхні зусилля з відновлення миру і відзначив те, як громадські групи протистояли “агресії і злочинності з боку небагатьох”.

“Його Величність сподівається, що спільні цінності взаємної поваги і розуміння будуть і надалі зміцнювати і об’єднувати націю”, – додав речник після телефонної розмови Чарльза з прем’єр-міністром Стармером і начальниками поліції.

Протести у світі – останні новини

Раніше білоруський доброволець “Янкі” заявив, що наразі в країні майже нікому висловлюватися проти режиму Лукашенка, адже більшість учасників акцій протесту вже виїхали з Білорусі. За його словами, у 2020 році протестуючі не наважилися на радикальні дії, а потім їх просто залякали.

“Після головних днів протестів люди не йшли радикально, а з піднятими руками ходили центром. І КДБ Білорусі просто приходило і закривало їх до в’язниць. Це тривало тижнями”, – зазначив він. 

Також повідомлялось, що в Росії спалахнули протести через відключення світла та води. За інформацією російських ЗМІ, кількох учасників акції затримали, інших – розігнали.

“Жителі кількох ЖК перекрили вулицю. Люди скандують “Дайте світло!” і просять владу звернути увагу на те, що вже кілька діб будинки залишаються без електрики. На місце приїхала поліція”, – повідомили місцеві пабліки.

Останні новини