Рада підвищила податки, але без 5% військового збору

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні законопроєкт щодо підвищення податків, залишивши розмір військового збору  на рівні 1,5%. Текст передбачає значні зміни в оподаткуванні на період воєнного стану. Водночас не включає раніше запропонованого підвищення військового збору до 5%.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Телеграмі, передають Вчасні Новини.

За законопроєкт “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану” (№11416-д) проголосували 247 депутатів. Раніше Ярослав Железняк пояснював, що закон набуде чинності з 1 жовтня, тобто «заднім числом». 

Документ передбачає декілька важливих змін, зокрема:

  1. Підвищення військового збору та розширення кола його платників. Планувалося підвищити ставку збору до 5%, але залишили її на рівні 1,5%. Також планується встановити збір для платників єдиного податку третьої групи у розмірі 1% від доходу та 800 грн на місяць для фізичних осіб-підприємців першої, другої та четвертої груп.
  2. Для банків ставка податку на прибуток за 2024 рік становитиме 50%.
  3. Для небанківських фінансових установ базова ставка податку на прибуток буде 25%.
  4. Визначено нову модель авансових внесків для підприємств, які здійснюють роздрібну торгівлю пальним.
  5. Податковий період для звітності змінюється з квартального на щомісячний для нарахування податків та єдиного внеску для фізичних осіб.

Железняк наголосив, що з 14-15 жовтня працівники отримають аванс із відрахуванням 1,5% військового збору, оскільки закон на той момент ще не набуде чинності. Однак після набрання чинності, за той же жовтень військовий збір становитиме вже 5%, що вплине і на аванс. У такому випадку, роботодавці матимуть утримати різницю під час виплати основної частини зарплати.

Зазначимо, що 4 жовтня Комітет Верховної Ради з питань податкової політики розглянув фінальну версію законопроєкту №11416-д про підвищення податків.