Російські командири нестимуть відповідальність за злочини рядових солдатів, - експерт

Російські командири нестимуть відповідальність за злочини рядових солдатів, – експерт

Військові командири російської загарбницької армії теж нестимуть відповідальність за скоєння воєнних злочинів з боку рядових солдатів РФ.

Про це повідомив експерт Медійної ініціативи за права людини з міжнародного кримінального права Андрій Яковлєв в ефірі інформаційного марафону. За його словами, тепер за воєнні злочини відповідальність несе не тільки рядовий солдат, який розстрілював, катував чи ґвалтував, а й його безпосередній командир.

“Римський статут дозволяє застосовувати інститути кримінального переслідування. Припустимо: зараз ми можемо переслідувати лише виконавців. А питання, чи можемо притягувати керівників, начальників, військових командирів до відповідальності за те, що вони не контролювали своїх підлеглих? Це питання досі залишається дискусійним. З прийняттям Римського статуту у нас така можливість з’являється”, – сказав Яковлєв.

У зв’язку з цим експерт пояснив, як це буде виглядати практично. “Припустимо, що нещодавно інтернет облетіли відео, коли розстрілюють наших військовополонених. Ми не можемо знайти виконавців. Принаймні зараз. Але ми точно можемо дізнатися, хто був їхніми керівниками. І отже, інструмент відповідальності командирів, який в Римському статуті передбачено, дозволятиме нам притягувати і розшукувати саме цих командирів”, – наголосив Яковлєв.

На його думку, це створює “охолоджуючий ефект” і командири повинні більш ретельно контролювати своїх солдат.

Також експерт сказав, що Римський статут дозволяє використовувати більш ефективні визначення, особливо зараз, коли росіянами вчиняється багато воєнних злочинів або ознак таких злочинів.

“Але, якщо ми заглянемо у Кримінальний кодекс, у нас написано – порушення законів і звичаїв війни. Навіть судові рішення не завжди використовують термінологію воєнний злочин. Ратифікація Римського статуту дозволяє не тільки правильно кваліфікувати, а ще й визначати велику кількість складових, з яких складається воєнний злочин”, – відзначив Яковлєв.

При цьому, Україна тепер матиме можливість більше впливати на діяльність суду, адже тепер може претендувати на те, що український суддя так само буде засідати в Міжнародному кримінальному суді.

Римський статут

Верховна Рада ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду. Документ підтримали понад 280 народних депутатів.