"Стаканчик їжі на добу": оборонець Маріуполя розповів про пекельні дні на "Азовсталі"

"Стаканчик їжі на добу": оборонець Маріуполя розповів про пекельні дні на "Азовсталі"

Оборона “Азовсталі” була найважчим етапом битви за Маріуполь, бо тоді поранених серед оборонців було вже більше аніж тих, хто міг їм допомогти. Про це в інтерв’ю “Телеграфу” розповів Олександр Фесенко, учасник тих боїв, який пройшов через ворожий полон і повернувся додому.

За його словами, на “Азовсталі” бійцям довелося перебувати у “тотальній темряві” під постійними обстрілами – в очікуванні, коли черговий ворожий снаряд влучить точно в ціль.

“Часто по нашому бункеру прилітало. Спершу у кухню, потім у праву частину бункера. Перебування там нагадувало гру в морський бій — “поранив” чи “промазав”. Розуміли — рано чи пізно має в центр прилетіти, де ми лежали і буде “вбив”, – згадує боєць.

За словами Олександра, на “Азовсталі” було мінімум з того, що необхідно для виживання. 

“Людей, які потребували допомоги, було значно більше, аніж тих, хто допомогу міг надати. Хлопців оперували одного за одним. Поранені конвеєром прибували. Пікова кількість постраждалих була 15-16 квітня, коли стався прорив на “Азовсталі”, – розповідає боєць.

Ветеран згадує, що через відчуття невизначеності тоді його мучило нестерпне бажання вийти назовні за будь-яку ціну. Зокрема він боявся, що у певний момент росіяни пустять газ, аби потруїти усіх.

“Були умови, у яких ти сам по собі. У тебе є мінімум: стаканчик їжі на добу, пляшка води з батареї, яку ще треба когось умовити скип’ятити для тебе. Потім їсти було нічого. А голод — така річ, що залазить в голову”, – розповідає Олександр.

Битва за Маріуполь: останні новини

Як писав УНІАН, у червні в мережі з’явилося відео, на якому зображено руїни металургійного комбінату “Азовсталь”, знищеного росіянами у спробах вбити українських захисників. Ролик засвідчує, що підприємство повністю зруйноване, і може відродитися лише тоді, якщо його відбудують з нуля.

Також ми розповідали, що сьогодні з російського полону за обміном повернулися 115 бійців. Усі вони потрапили в полон ще у перші місяці війни. Більшість з них – оборонці Маріуполя (82 людини). Причому пів сотні – ті, хто боронили “Азовсталь”. 

Останні новини