У МОЗ дали поради батькам щодо підтримки дитини у перші дні навчального року: на що звернути увагу

Цього року навчання українських школярів розпочнеться 2 вересня. У Міністерстві охорони здоров’я дали поради та розповіли про сфери життя дитини, на які батькам варто звернути особливу увагу в цей період.

Інформацію про те, як підтримати дитину у перші дні навчального року, опублікували на сайті МОЗ. 

Фізичне та психічне здоров’я

Як зазначають у відомстві, з початком навчання у школярів різко змінюється рівень навантаження. Саме тому батькам та рідним варто не оминати увагою фізичне та ментальне самопочуття дитини.

Тож перед початком навчального року у МОЗ радять провести для дитини профілактичне обстеження, яке зможе показати вразливі місця і запобігти серйозним проблемам зі здоров’ям.

“Під час канікул діти зазвичай більше часу проводять поруч із батьками. Тому декому, особливо дітям молодших класів, може бути складно переносити кількагодинну розлуку з близькими”, — розповідає психологиня Світлана Ройз. 

Вона рекомендує в такі моменти обережно стимулювати дитину до більшої самостійності. Також у пригоді стануть записки зі словами підтримки, які рідні можуть вкладати в рюкзаки школярів у перші тижні вересня. Водночас можна домовитися про час, коли їх відкривати: під час другої перерви, у бомбосховищі або коли дитина засумує. 

“Для дітей різного віку можна підготувати дармовиси, іграшки тощо, чого можна було б торкатись чи стискати в руці у разі хвилювання”, — додають у МОЗ.

За словами психологині, свою тривогу перед новим навчальним роком діти різного віку можуть маскувати роздратуванням та агресією. Тож дорослим варто проявити більше підтримки та терпіння.

Режим дня 

Крім того, батькам радять звернути увагу на режим дня дитини, аби її сон був міцним і безперервним. Попри неможливість вберегти школяра від ракетної небезпеки, яку можуть оголосити вночі, рідні можуть:

  • вимикати екрани електроприладів, зокрема телефонів та телевізорів, за годину до сну;
  • практикувати традицію розслаблення перед сном — вона може передбачати прослуховування заспокійливої музики, читання тощо;
  • щодня лягати в один і той самий час;
  • додати в життя щоденну фізичну активність, як от ранкову руханку, прогулянку, танці чи біг.

Слідкувати за раціоном

У Міністерстві охорони здоров’я закликають батьків стежити за харчуванням їхніх дітей. Основу дитячого раціону мають становити сезонні фрукти, овочі, продукти з високим вмістом клітковини та корисних жирів.

Водночас споживання солодких продуктів та напоїв у відомстві рекомендують скоротити. Раціон школяра має бути збалансованим за принципом “тарілки здорового харчування”.

Розмови про безпеку

Важливо обговорити з дитиною питання безпеки на випадок виникнення ризиків її життю чи здоров’ю. У МОЗ радять показати їй місця, де розташовані укриття, домовитися про дії у випадку повітряної тривоги з урахуванням особливостей перебування, як от у транспорті чи вдома.

Якщо дитина користується телефоном, необхідно також узгодити спосіб та час зв’язку з нею, додають у відомстві.

Стосунки та толерантне спілкування

На думку МОЗ, перед початком навчання варто пояснити школяреві правила коректної поведінки з однокласниками. Зокрема з тими, що мають інвалідність або труднощі розвитку.

“Поясніть, що всі люди — різні й що “несхожий” не означає “поганий”, — зауважують там.

Не варто оминати й теми цькування. Дитині потрібно пояснити, що у випадку небажаної поведінки вона може звернутися за допомогою до батьків та інших дорослих.

“Якщо ваша родина переживає досвід втрати — важливо про це розповісти вчителю або класному керівнику. Вже понад 200 тис. педагогів пройшли навчання і можуть допомогти дитині в різних ситуаціях”, — пишуть у МОЗ. 

Навчання та емоції

“Для тих, хто йде до школи не вперше, важливо пам’ятати, що влітку відбувається “відкат” у знаннях. До цього приєднується ще й стрес від війни — а це погіршує пам’ять. Крім того, датися в знаки може онлайн-формат та відмінності в програмах — це може впливати на рівень знань.

Тож ставтеся з розумінням і терпінням до результатів свого школяра, дайте час на адаптацію”, — радять у МОЗ.

Аби уникнути перевантаження дитини та полегшити її адаптаційний період, приділіть більшу увагу якісному сну та режиму дня. Це, додають у відомстві, створить необхідні умови для відновлення когнітивних здібностей.

Також батьки мають бути готовими до того, що тривалий стрес у дітей може викликати дві протилежні реакції — гіперактивність та загальмованість. Тому коли школярі відчувають безпеку поруч з рідними, вони можуть демонструвати роздратування, агресію чи надмірну активність.

“Діти можуть швидко втомлюватись. Темп навчання може бути іншим — дітям важливо говорити про те, що це нормально. І нам важливо частіше робити паузи, пропонувати різні завдання”, — зазначають у відомстві. 

Після відновлення навчання школярі можуть зіткнутися із навантаженням через надмірне спілкування, яке здатне викликати перевтому. Цей стан може проявлятися як дратівливість, розгубленість, плач чи агресія, пояснюють у МОЗ.

У випадку виникнення такої поведінки фахівці радять бути уважними до дитини та намагатися допомогти впоратися з емоціями в безпечний для неї спосіб — за допомогою ігор та спеціальних вправ.

“Якщо школяр став агресивним, варто пам’ятати, що діти молодшого шкільного віку ще не вміють давати раду своїм почуттям, тому негативні емоції та незадоволені потреби часто можуть знаходити вихід у вигляді агресивних дій. Злість часто виростає з відчуття небезпеки. Проявити злість легше, ніж усвідомити страх.

Головне — памʼятайте, що всі ми зараз переживаємо складні випробування, тож головна увага має бути приділена близькості й здоровʼю. Підтримуйте дитину і допомагайте робити шкільні роки щасливими”, — пояснюють у МОЗ.