У Слов’янську працює перший на Донеччині дитячий простір «Літокрил»

У Слов’янську працює перший на Донеччині дитячий простір «Літокрил»

У Слов’янську, що на Донеччині, почав діяти проєкт «Літокрил» для дітей, які постраждали від війни. З минулого року такі простори психоемоційної підтримки працюють у Харкові, Києві та Полтаві для переселенців, а в нашому регіоні він поки що перший.

Кураторка проєкту Litokryl spase Дар’я Пузікова розповіла Вчасним Новинам, що цей проєкт реалізується за підтримки Razom for Ukraine. У просторах надають підтримку як дітям та підліткам, так і їхнім батькам. Зокрема дорослі можуть отримати безкоштовні психологічні консультації, а дітям психологи та соціальні працівники допомагають відновити психоемоційний стан, соціалізуватись та надолужити або отримати нові знання.

«Спочатку ми працювали тільки у Харкові, адже місто потерпає від обстрілів від самого початку повномасштабної війни. Згодом, розуміючи, що дітей переселенців багато і вони також мають отримувати психологічну допомогу, відкрились ще у кількох містах України. А тепер вже працюємо і у прифронтовому Слов’янську. Поки що це єдиний проєкт «Літокрил» на території Донецької області», — каже Дар’я, яка і сама стала вимушеною переселенкою.

Простір відкрився на базі вже діючого офісу у місті благодійного фонду «Слов’янська мрія», який також відновив діяльність і навіть змінив місцеперебування. У новому приміщенні потрібно було зробити ремонт. З цим допоміг «Літокрил».

«Наш проєкт направлений на повне відновлювання або створення комфортного дитячого простору на базі вже існуючих осередків. Тобто ми не сплачуємо за оренду того чи іншого приміщення, не шукаємо офіси для створення простору, проте ці кошти надаємо для придбання різних матеріалів і обладнання для навчання та проведення занять, а також для ремонту приміщення, якщо у цьому є потреба», — пояснює кураторка проєкту.

За словами виконавчої директорки БФ «Слов’янська мрія» Євгенії Алфмової, завдяки проєкту в офісному приміщенні фонду було замінено двері (вхідні та міжкімнатні), встановлені металопластикові вікна. На черзі — облаштування пантуса, аби цей простір був пристосований і для відвідувачів, що мають інвалідність.

«Ми дуже вдячні за таку підтримку, адже це приміщення дійсно потребувало великих коштів, яких у нас просто немає. Все, що тут є, було створено руками небайдужих жителів нашого міста. Щось передавали волонтери. Але саме «Літокрил» допоміг розв’язати найбільш важливі та дороговарстісні питання», — зазначила Євгенія Алфімова.

Важливим є й те, що проєкт «Літокрил» передбачає створення нових робочих місць та надання зарплати людям, які залучені до програми. Це фахівці з психології, вчителі, вихователі, художники та ін. Обирають їх серед місцевих жителів, і нині у просторі вже працюють дві психологині, соціальний працівник та вчителі.

Діти займаються художньою творчістю, музикою, роблять якісь поробки своїми руками, вивчають англійську тощо. Крім того, приділяється час підготовці до школи, що дуже важливо зокрема для першачків. Через пандемію коронавірусу, а потім повномасштабну війну вони не мали змоги відвідувати дитячі садочки чи гуртки. Тож наш простір допомагає їм соціалізуватися та підготуватися до навчання», — сказала виконавча директорка БФ «Слов’янська мрія».

За словами Дар’ї Пузікової, договір підписаний на 3 місяці. Водночас, якщо дозволить безпекова складова, він може бути продовжений, оскільки «Літокрил» налаштований на довготривалу співпрацю.

Останні новини