У Слов’янську відзначили 10-річний ювілей скверу «Мрія», який створили активісти після деокупації

У Слов’янську відзначили 10-річний ювілей скверу «Мрія», який створили активісти після деокупації

12 жовтня 2024 року у місті Слов’янськ Донецької області активісти, волонтери та містяни відзначили 10 річницю з дня створення скверу «Мрія». Організовувати новий простір для відпочинку, зустрічей та проведення різноманітних заходів на цьому місці активні мешканці міста розпочали одразу після звільнення Слов’янська від окупантів у 2014 році.

Мрії здійснюються, якщо є бажання і люди, готові втілити їх у життя

Виконавча директорка БФ «Слов’янська мрія» Євгенія Алфімова розповіла Вчасним Новинам, що саме тоді, після деокупації та повернення багатьох людей додому, з’явилось бажання щось робити для свого міста. Так утворилась спільнота активних громадян, завдяки яким покинута територія між «літаком» на САТУ і педагогічним ліцеєм перетворилась на сквер, який отримав назву «Мрія». А згодом було створено і сам благодійний фонд — «Слов’янська мрія».

«Починали ми просто з розчищення території від чагарників та сміття. Люди із задоволенням приходили та брали участь у всіх заходах, бо хотіли внести свій вклад у рідне місто, яке сильно постраждало під час обстрілів та окупації. Згодом оголосили акцію зі збору коштів, матеріалів та інших видів благодійної допомоги. Нас підтримали не тільки жителі Слов’янська, а й меценати з інших міст. Так почали з’являтись урни, лавки, фотозони, клумби. Потім вже встановлювали ігрові та спортивні майданчики, паркові шахи, танцювальний майданчик, організували  декоративні алеї, зону для вигулу тварин тощо. І сквер «Мрія» наочно показав, що будь-які мрії можуть здійснюватися, якщо мати бажання щось змінювати, збиратися разом і докладати трохи зусиль», — каже Євгенія.

Щоб легалізувати ініціативу активістам довелося витратити чимало часу на бюрократичні процедури. Однак вже за два роки ця земельна ділянка офіційно отримала назву «Сквер «Мрія», а у 2019 році його внесли до державного реєстру як окремий об’єкт благоустрою.

Нині ж тут, навіть під час війни, намагаються підтримувати порядок та створювати затишок.

Який день народження без толоки?

Попри те, що офіційною датою створення скверу «Мрія» є 12 жовтня, його творці вирішили перенести святкування на 14 жовтня. Перед цим два дні поспіль прибирали територію та висаджували нові декоративні чагарники, квіти та створювали високі й низькі клумби. До активностей долучилась не тільки ті, хто знав про толоку, а й перехожі та військові, які проходили сквером. А КП «Благоустрій» привезли цілу машину ґрунту для створення нових клумб та вирівнювання тих, що дали усадку.

«Ми плануємо написати звернення до КП «Благоустрій з проханням ще більш підтримувати сквер, адже він є частиною міста й відпочинку містян. Звісно, комунальники прибирають, але дуже хочеться, щоб було більше уваги, як, наприклад, до парку «Шовковичний» у центрі міста. Вони майже поруч, але різницю можна побачити», — каже волонтерка.

День народження «Мрії» у Слов’янську

На святкування 10-ї річниці з дня створення скверу «Мрія» у Слов’янську прийшло багато людей, зокрема родини з дітьми. За словами Євгенії Алфімової, атмосфера була наче «домашня у колі найближчих друзів».

«Дуже сподобалось те, що майже всі йшли з подарунками. Хтось приніс власну випічку, хтось — фрукти. Дехто приніс квіти та інструменти, тож одразу і саджали. А найголовніше, що кожен знайшов те, що йому до душі. В одному місці жінки зібрались та співали українські народні пісні, у другому люди просто зустрілись і спілкувались. Поряд грали діти. Наче одна велика родина за спільним столом», — зазначила вона.

Для найменших учасників свято організували підлітки, які самостійно створили локації та увесь час приділяли дітям. Малеча проходила брала участь у різних заходах: десь були руханки, десь пісні, десь малювання. А декому робили невеличкі малюнки безпечними фарбами на обличчях.

«Всі були у захваті. І це те, для чого створювався цей сквер. Ми всі разом можемо зібратися та почувати себе в колі друзів та однодумців. І я вірю, що після закінчення війни це місце стане ще краще», — додала ініціаторка створення скверу Євгенія Алфімова.