Усікновення глави Іоанна Предтечі 2024: чому заборонено брати ніж сьогодні

Усікновення глави Іоанна Предтечі 2024: чому заборонено брати ніж сьогодні

Щороку 29 серпня за новим стилем (або 11 вересня за старим) християни згадують трагічну подію – Усікновення глави Іоанна Предтечі. Цей день присвячений страті Іоанна Хрестителя, найвідомішого пророка в християнстві. У народі свято відоме як Головосічення і пов’язане з безліччю давніх заборон.

Усікновення глави Іоанна Предтечі 2023 – дата і історія

Усікновення глави Іоанна Предтечі є сумною, а не радісною подією. Святом його називають через те, що це “святковий” день, коли заборонена будь-яка робота.

Ця історія описана в Біблії. Пророк Іоанн Хреститель за життя був відомою і шанованою людиною. Він не боявся публічно засуджувати грішників і одного разу розкритикував самого царя Ірода за шлюб із дружиною брата. За ці слова пророка посадили до в’язниці.

Невдовзі після цього Соломія, дочка нової дружини царя, виконала танець, який сподобався Іроду. Він запропонував їй будь-яку нагороду, і вона попросила обезголовити Іоанна. Цар виконав її прохання і приніс голову пророка на блюді. Таким чином Іоанна Хрестителя вважають мучеником.

Молитва на Усікновення глави Іоанна Предтечі

Хрестителю Христовий, чесний Предтече, крайній пророче, перший мучениче, пісників і праведників наставнику, чистоти вчителю і ближній друже Христовий!

Тебе благаю, і тобі відкриваюся – не відверни мене від твого заступництва, не залиш мене занепалого перед гріхами; онови душу мою покаянням, ніби другим хрещенням; очисти мене, гріхами опоганеного, і допоможи мені увійти в Царство Небесне. Амінь.

Що не можна робити на свято – головні заборони

В Усікновення глави Іоанна Предтечі церква під забороною будь-яка робота, важка фізична праця, прибирання. За можливості в цей день бажано дотриматися одноденного посту і відмовитися від м’яса, щоб вшанувати святого, який багато років постив у пустелі.

У це свято є неофіційні народні заборони, які збереглися з давніх часів. Церква їх не визнає, але за словами літніх людей на Головосічення не можна:

Наші пращури вважали, що в цю дату не варто різати круглі предмети, інакше можна образити пам’ять пророка Іоанна і неповажно поставитися до його голови.

Втім, церква таких заборон не підтримує і вважає язичницьким забобоном. За церковними завітами в цю дату заборонено лише працювати, їсти не пісну їжу, грішити і лихословити.

Останні новини