Ваучери на навчання: українці зможуть безплатно опанувати більше професій

В Україні розширено перелік професій та спеціальностей, на навчання яким можна отримати безкоштовні ваучери. За державний кошт тепер можна отримати ваучери на навчання ще 16 професіям і 15 спеціальностям, які нині актуальні на ринку праці. Загалом перелік включає 95 професій і 60 спеціальностей.

Про це повідомила заступник Міністра економіки України Тетяна Бережна, передають Вчасні Новини.

За її словами, цього року можливістю отримати  ваучер на навчання і за державний кошт опанувати нову професію, яка є затребуваною на ринку праці, або підвищити свою кваліфікацію скористались 18 тисяч українців.

Наразі список включає 95 професій і 60 спеціальностей, за якими можна безоплатно пройти навчання у закладах освіти.

Оновлений Перелік професій і спеціальностей для ваучерів на навчання містить напрями підготовки фахівців для відновлення інфраструктури, житлового фонду й енергетичних об’єктів. Додано також професіями оператора дистанційно керованих апаратів, пожежний-рятувальник і спеціальністю пожежна безпека.

Серед нових спеціальностей — авіаційна та ракетно-космічна техніка, авіоніка, прикладна механіка і фізика та наноматеріали.

Для розширення можливостей підготовки спеціалістів протезно-ортопедичної сфери до Переліку включено спеціальності біомедична інженерія, хімічні технології та інженерія.

Хто може отримати ваучер на навчання

Отримати ваучер на навчання можуть визначені категорії громадян, які мають професійну-технічну чи вищу освіту, не зареєстровані у службі зайнятості як безробітні та не проходили навчання за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття протягом останніх 3 років. Зокрема

Отримати ваучер можуть окремі категорії громадян, які при цьому мають професійну-технічну чи вищу освіту, не зареєстровані у службі зайнятості як безробітні та не проходили навчання за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття протягом останніх 3-х років. Зокрема, це:

  • люди віком старше 45 років (до настання пенсії за віком);
  • ветерани, учасники бойових дій за умови звернення протягом трьох років з дня звільнення
  • внутрішньо переміщені особи працездатного віку;
  • особи з інвалідністю;
  • люди, що отримали поранення внаслідок військової агресії, або пройшли полон.

Для отримання ваучера на навчання необхідно обрати спеціальність, професію та місце навчання. Після цього подати заявку онлайн на вебсайті Державної служби зайнятості або звернутися до будь-якого центру зайнятості із заявою та документами (основні — паспорт, ІНН, трудова книжка, документи про освіту тощо).

Укласти договір про навчання із закладом освіти потрібно впродовж 90 днів після отримання ваучера в центрі зайнятості.

Подати заявку онлайн і докладніше ознайомитися з програмою можна за посиланням.