Виїзд з ТОТ без документів: алгоритм дій

Мешканці  окупованих територій, які не мають українських документів, можуть оформити тимчасове посвідчення громадянина України.

Видання ТРИБУН оприлюднило актуальну інформацію, передають Вчасні Новини.

Так, якщо людина перебуває на ТОТ та у неї відсутній документ, що підтверджує українське громадянство, вона можете оформити тимчасове посвідчення громадянина України. Цей документ, підтверджує особу та належність до громадянства України, коли паспорт втрачено або неможливо отримати через перебування на тимчасово окупованих територіях. Пізніше можна обміняти це посвідчення на паспорт громадянина України.

Окрім того, тимчасове посвідчення слугує документом, що посвідчує особу громадянина України під час виїзду з ТОТ. 

Уряд ухвалив експериментальний проєкт, який дозволяє оформляти українцям в окупації тимчасове посвідчення громадянина України через членів сімʼї або законних представників. Тобто йдеться про оформлення документа без присутності самої людини, яка перебуває на ТОТ. Але член сімʼї або законний представник, який звертається за документом, має перебувати на вільній території України.

Згідно з порядком, тимчасове посвідчення громадянина України оформлюють органи ДМС на підставі звернень:

  • одного з батьків (усиновлювачів);
  • опікунів, піклувальників або інших законних представників;
  • одного з подружжя;
  • повнолітніх дитини або онука/онуки;
  • рідного (повнорідного, неповнорідного) брата/сестри;
  • офіційного звернення Мінреінтеграції.

Оформлення тимчасового посвідчення громадянина України можливе для людей:

  • які втратили паспорт громадянина України, але щодо яких міститься інформація про оформлення паспорта (в тому числі закордонного) в Єдиному державному демографічному реєстрі або у відомчій системі ДМС;
  • для осіб до 18 років, щодо яких відсутня інформація в Реєстрі або у відомчій системі ДМС.

Тимчасове посвідчення громадянина України виготовлятиметься безоплатно протягом 15 робочих днів із дня подання заяви-анкети.