Конгресмени та республіканці закликали Байдена зняти обмеження на використання Україною далекобійної зброї

Група конгресменів США з двопартійного Українського корпусу Конгресу звернулася до президента Джо Байдена з проханням зняти обмеження на використання Україною далекобійної зброї для ударів по військових цілях на території Росії.

Про це 11 вересня 2024 року повідомив кореспондент “Голосу Америки” в Пентагоні Остап Яриш.

У листі до Байдена законодавці наголошують, що такі обмеження суперечать підходам США до власних операцій та операцій інших партнерів, які використовують американську зброю для захисту свого суверенітету, як-от Ізраїль.

“Ми просимо вас негайно зняти обмеження на використання Україною далекобійної зброї, наданої США та іншими союзниками по НАТО, для ударів по легітимних військових цілях на території Росії”, — йдеться у зверненні.

Конгресмени підкреслюють, що без зняття цих обмежень Україна продовжуватиме страждати від невиправданих втрат, загибелі людей та руйнувань, оскільки Росія користується цією політикою та посилює свої бомбардування.

Лист підписали члени Палати представників Марсі Каптур, Браян Фіцпатрік, Майк Квіглі, Джо Вілсон, а також сенатори Річард Дурбін та Роджер Вікер.

Республіканці виступили за надання Україні дозволу наносити удари по території РФ

Група республіканців Палати представників США звернулась до президента Джо Байдена з проханням зняти обмеження на використання Україною американської далекобійної зброї, зокрема ракет ATACMS, углиб території Росії.

Про це йдеться на сайті комітету.

Лист, датований 9 вересня, відправили перед візитом держсекретаря США Ентоні Блінкена, який відбудеться у Києві сьогодні, 11 вересня. Звернення підписали голова комітету із закордонних справ Майкл Маккол, голова комітету у справах збройних сил Майк Роджерс, голова постійного комітету з розвідки Майк Тернер, голова підкомітету комітету закордонних справ у справах Європи Том Кін, голова підкомітету з асигнувань на оборону Кен Калверт та уповноважений Гельсінської комісії Річард Хадсон.

“Беззмістовні обмеження, встановлені адміністрацією Байдена-Харріс, у поєднанні з довготривалим уповільненням затвердження та постачання критично важливої ​​зброї, перешкоджають здатності України довести цю війну до переможного завершення… Давно час, щоб адміністрація змінила курс і зняла обмеження, які ще залишаються по застосуванню Україною американської зброї по легітимних військовим цілем на території Росії”, — заявили члени Конгресу.

За їхніми словами, зі статус-кво росіяни мають “захищену зону”, де можуть спокійно тримати своє озброєння та завдавати звідти ударів територією України.

Група тих, хто підписав документ, схвалила рішення адміністрації дозволити використовувати американську зброю для ударів по близькому прикордонню. Це рішення було прийнято під час літнього наступу російських сил у Харківській області. Однак вони наголосили, що цей дозвіл прийшов із запізненням. На їхню думку, якби Україна отримала таку нагоду раніше, можливо, вдалося б уникнути наступу на Харківщині. Це дало б змогу Києву зосередити більше сил на найбільш проблемних східних напрямках.

Також вони згадали, що, згідно з оцінками Інституту вивчення війни, у зоні дії ATACMS все ще перебуває понад 200 потенційних цілей.

Крім того, члени Конгресу наголосили, що “побоювання ескалації” виявилися безглуздими, що, зокрема, підтвердила операція України в Курській області РФ.

“Недавні повідомлення, що реальна причина небажання адміністрації знімати обмеження – не ставити під загрозу перезавантаження відносин з Росією в майбутньому, викликають велику тривогу. Провал “перезавантаження” при Обамі та Путіні перед вторгненням Росії до Грузії у 2008 році показав, що Путін не реагує на умиротворення та оливкові гілки. Цей конфлікт закінчиться лише тоді, коли жорсткі санкції та успіхи України на полі бою переконають Путіна, що він уже нічого не отримає війною“, — зазначили вони.

На додаток до цього підписанти висловили розчарування повідомленнями у ЗМІ, що Штати відмовляють Британію та Францію від рішення зняти “дальнобійні” обмеження для переданої ними зброї.

“Так само як з ганебним зволіканням адміністрації Байдена-Гарріс з дозволом на надання нашими союзниками винищувачів F-16 для України, тепер адміністрація зупиняє наших рішучіших союзників від того, щоб допомогти Україні перемогти… Росія не повинна мати безпечного місця, звідки вона може безкарно скоювати військові злочини проти України”, — додали вони.

Останні новини