На Донеччині гинуть люди та ліси внаслідок пожеж, що спричинили обстріли

На Донеччині продовжуються лісові пожежі, переважна більшість з яких спричинена ворожими обстрілами. Вогнем знищено понад 8 тисяч гектарів лісового масиву Донецької області

Згідно зі статистикою ГУ ДСНС України у Донецькій області, з початку року в регіоні виникло 3 663 пожежі. Внаслідок них загинули 73 людини, з яких 6 дітей, а також травмувалися 41 людина, з яких 2 дітей.

Про це розповів під час брифінгу провідний інспектор відділу пожежної безпеки Управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Донецькій області Сергій Луков, передають Вчасні Новини.

За його словами, на відкритих територіях та у природних екосистемах виникли 2 196 пожеж, що складає 63% від загальної кількості.

«Внаслідок цього вогнем знищено 3 339 гектарів сухої рослинності. Значна кількість пожеж на відкритих територіях обумовлена тривалою бездощовою погодою та суховіями, що сприяло виникненню пожеж і їх поширенню на великі площі. На цих пожежах також зареєстровані факти загибелі та травмування людей», — каже Сергій Луков.

Лісові масиви Донеччини також страдають від вогню а основна причина пожеж у лісах — ворожі обстріли. Саме вони спричинили близько 90% лісових пожеж.

«З початку року на території лісових масивів регіону виникли 189 пожеж. 177 із них виникли внаслідок ворожих обстрілів. Основна частина лісових пожеж фіксується в північній частині області, де ведуться активні бойові дії. Загалом вогнем знищено понад 8 тисяч гектарів лісового масиву. На жаль, були і випадки підривів пожежно-рятувальної техніки на ворожих вибухонебезпечних предметах. Разом із цим фіксуються непоодинокі випадки обстрілів територій, на яких пожежно-рятувальні підрозділи гасять пожежі. На щастя, самі рятувальники в жодному випадку не постраждали», — повідомив Сергій Луков.

Нагадаємо, що наймасштабніша лісова пожежа виникла 1 вересня 2024 року на території Національного природного парку «Святі гори». Через спеку та шквальний вітер вогонь поширився на 6 тисяч гектарів території. Пожежа дійшла до житлової забудови Лиманської громади та поширилася на територію Харківської області, в якій вщент вигоріло село Студенок. На гасіння пожежі в парку «Святі гори» пішло 8 днів, однак робота щодо ліквідації її наслідків триває і досі.