Найбільше ВПО на Кіровоградщині — з Донецької області: скільки всього та як їх приймають

У вересні Кіровоградщина зустріла 5 евакуаційних потягів з Покровська Донецької області. Приїхали майже 700 людей – дорослих і дітей, яких розмістили в усіх чотирьох районах регіону — Кропивницькому, Олександрійському, Новоукраїнському і Голованівському.

Про це повідомляють Вчасні Новини з посиланням на брифінг заступниці начальника Кіровоградської ОВА Катерини Колтунової.

За її словами, нині на Кіровоградщині живуть майже 83 тисячі ВПО. З них 76 тисяч —  приїхали після 2022 року, решта —  від початку війни у 2014-му.

З 83 тисяч людей 41 тисяча — люди працездатного віку. Крім того, ми говоримо про 20 тисяч дітей, майже 5 тисяч осіб з інвалідністю та 16 тисяч пенсіонерів і пенсіонерок”, — розповіла Катерина Колтунова.

З Харківської області приїхали майже 13 тисяч, з Херсонської — понад 8 тисяч. Проте найбільше переселенців на Кіровоградщині саме з Донецької області — 26 тисяч людей. Під час першої хвилі евакуації, з серпня по жовтень 2022-го року сюди приїхали 34 евакуаційних потяги з Донеччини — це майже чотири тисячі людей.

Катерина Колтунова зазначила, що люди їдуть на Кіровоградщину і самотужки, до рідних або знайомих. Водночас у понад тридцяти громадах регіону облаштували 81 об’єкт тимчасового проживання переселенців, які можуть прийняти майже три тисячі людей.

Людей, які евакуювались, забезпечують житлом і речами першої необхідності громади на місцях. З речами і продуктами допомагають громадські організації і міжнародні фонди.

За інформаційною і психологічною підтримкою люди можуть звернутись на гарячу лінію Кіровоградської ОВА або в облштаб з питань розміщення переселенців:

Гаряча лінія Кіровоградської ОВА: 0800 500 238.

Цілодобовий обласний штаб з питань розміщення переселенців: 0522 30 50 39, +38 096 160 73 61.

Останні новини