У 16 населених пунктах Донеччини, де оголошено примусову евакуацію, залишаються майже 1,5 тисячі дітей

На Донеччині триває евакуація населення до більш безпечних регіонів України. Зокрема продовжується примусова евакуація дітей з родинами триває у 16-ти населених пунктах Донеччини — в них досі залишаються 1437 неповнолітніх. 

Про перебіг евакуації говорили на щотижневому брифінгу в Донецькій ОДА представники департаменту з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи та департаменту соціального захисту населення, передають Вчасні Новини.

“Через загострення ситуації в регіоні, особливо на Покровському напрямку, кількість людей, що зголошуються на евакуацію, поступово зростає. Наприклад, за 17 вересня вдалось вивезти з Донецької області 720 людей, з них 99 дітей та 5 людей з інвалідністю. Проте на території регіону залишається майже 355 тис. цивільних мешканців”, —повідомляє прес-служба Донецької ОДА.

Найбільша кількість дітей у небезпеці — в місті Костянтинівка, станом на 17 вересня там залишається 995 дітей. У Покровську —198 дітей, у сусідньому Родинському 192 дитини. Далі за кількістю дітей, які підпадають під примусову евакуацію, йде село Іллінівка, де залишається 30 дітей. У селі Яблунівка — 12,селах  Бересток і Степанівка —  по 11 дітей, Довга Балка — 10 дітей, це все села Іллінівської громади.

За словами Сергія Гончарова, начальника відділу планування заходів цивільного захисту, реагування на НС та підготовки у сфері цивільного захисту управління організації цивільного захисту населення і території, спочатку було більше населених пунктів, де оголосили примусову евакуацію дітей. Станом на 17 вересня їх залишилось 16, з решти міст, сіл та селищ дітей вже вивезли. До переліку додали також три села Великоновосілківської громади. У селі Роздільне залишається 4 дитини, у селах Шахтарське та Ясна Поляна дітей вже не залишилось.

Начальник відділу з питань надання соціальних послуг департаменту соціального захисту населення Дмитро Пожарський розповів, що централізований евакуаційний пункт тепер знаходиться у місті Павлоград Дніпропетровської області, звідки щоденно курсують евакуаційні потяги. Там же працюють волонтери, які записують на допомогу від міжнародних благодійників тих, хто евакуюється залізничним транспортом. Сума допомоги складає 10800 на одну людину.

Ті люди, які евакуюються з області до більш безпечних регіонів, мають можливість оформити допомогу для ВПО від держави,  у розмірі 2 або 3 тисячі гривень на людину. 

Усі органи влади разом з благодійними та волонтерськими організаціями залучені до  розселення людей, яким нема куди їхати. Протягом місяця в Кіровоградській області розселили 701 людину, у Тернопільській – 106 людей, у Закарпатській – 150 людей. Сьогодні, 18 вересня, до Закарпаття виїхав черговий евакуаційний рейс, ним скористались 55 людей, з них 24 дитини.

Приймаючі громади готові надавати й робочі місця разом з проживанням для жителів Донецької області, які зголосились на евакуацію. Наприклад, у Львівській області готові прийняти шахтарів та працевлаштувати їх до структурних підрозділів «Львівугілля», у Житомирській та Чернівецькій областях чекають переселенців на промислових підприємствах, де готові працевлаштувати та поселити переселенців. Усі громади Донеччини володіють такою інформацією та пропонують людям відповідних професій такі умови.

“Головне, прийняти єдине складне рішення про евакуацію. Дякуємо громадянам, хто приймає таке рішення, виїжджає до більш безпечних регіонів, аби зберегти життя своє та дітей”, — наголосив Дмитро Пожарський.

Останні новини