Рекорди НАБУ: антикорупційний ефект чи крапля в морі?

ЄС закликає терміново наростити підтримку енергосистеми України, щоби уникнути гуманітарної катастрофи взимку

Міжнародні партнери повинні термоново наростити матеріально-технічну підтримку України, аби відновити енергосистему країни, яку знищила росія. Інакше не уникнути гуманітарної катастрофи. Про це в колонці для Financial Times заявила європейська комісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон.

За словами Сімсон, Україна вже активно бореться за відбудову енергосистеми. Зокрема, регулярні конференції з відновлення України привернули увагу до цього питання.

Так, ЄС надав 500 мільйонів євро для допомоги енергетичному сектору. Окрім того, Європа передала допомогу в натуральній формі, включаючи понад 8000 генераторів і понад 3300 трансформаторів.  Також європейські оператори постачають електроенергію. 

Але міжнародне співтовариство має зробити набагато більше. Щоб уникнути гуманітарної катастрофи в Україні, нам потрібно зараз активізувати безпрецедентні зусилля з матеріально-технічного забезпечення та допомоги

– заявила Кадрі Сімсон. 

Європейська посадовиця виокремила шість головних пунктів, де варто посилити підтримку України. Зокрема

  •  Де це можливо, пошкоджені об’єкти виробництва електроенергії та тепла повинні бути відремонтовані та повторно активовані.
  • В Україну необхідно перенести якомога більшу кількість малих децентралізованих генераторів, які можуть швидко запрацювати.
  • Сонячні панелі на дахах повинні бути розгорнуті якомога швидше, щоб забезпечити енергією лікарні, школи, громадські та житлові будинки. Децентралізоване виробництво електроенергії менше піддається російському нападу.
  • Максимальний обсяг електроенергії, який можна експортувати в Україну з інших країн Європи, слід поступово збільшувати
  • Необхідно розширити пропускну спроможність з’єднання на кордонах.
  • Необхідно посилити пасивний захист енергетичної інфраструктури та ППО навколо критично важливих об’єктів.
  • Я закликаю всіх, хто має можливість допомогти Україні до настання холодної пори року, зробити це. Сьогодні потрібні безпрецедентні зусилля солідарності та щедрості

    – заявила Кадрфі Сімсон. 

    Нагадаємо

    Європейська комісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон попередила про можливу гуманітарну катастрофу в Україні через атаки на енергосистему. Через втрату 9 ГВт потужності, взимку деякі міста можуть стати непридатними для життя через відсутність електрики та опалення.

    Останні новини