Новини

Освітній омбудсмен розповів, чи вплине дистанційне навчання на бали ЗНО та що робити, якщо дитина не складала іспит через хворобу

Освітній омбудсмен пояснив, що робити, якщо дитина захворіла на COVID-19 і не може здати ЗНО

Про це Сергій Горбачов розповів у коментарі УНІАН, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Освітній омбудсмен відповів на самі поширені запитання щодо ЗНО цього року.

«Якщо з різних причин не потрапляєш на основну сесію, можна відразу реєструватися на додаткову сесію ЗНО. Вона триватиме з 29 червня до 14 липня. Для участі у додатковій сесії треба подати заяву до регіонального центру оцінювання якості освіти. Ця процедура чітко визначена. Звісно, якщо людина захворіє і не зможе відвідати основну та додаткову сесії, інших варіантів скласти ЗНО і стати студентом в цьому році немає. Але це можна зробити наступного року», — пояснив Сергій Горбачов.

Також омбудсмен прокоментував вплив дистанційного навчання на якість майбутнього ЗНО.

«Якість освіти – це комплексний показник, де бал ЗНО є одним серед багатьох. Не можна порівнювати бали на ЗНО учнів різних років. Порівняти можна було б оцінки ДПА, нормально проведеного у формі зовнішнього незалежного оцінювання. Не думаю, що цього року буде катастрофа. Дійсно, дистанційна освіта на загал не досягає тих результатів, які можна було б досягнути за звичайних умов очного навчання. Але насправді дистанційна освіта не провальна. Поруч із повідомленнями батьків, які скаржаться на вчителів та небажання дітей навчатися, інші батьки в захваті: «Дитина на дистанційці почала навчатися», – сказав він.

На думку Горбачова, школярі мали змогу і головне час самі приготовитися до ЗНО.

«Якщо відверто поговорити з директором чи вчителем звичайної школи, вам скажуть, що 10-11 клас на уроки ходить мало. Це не дивно. Навіщо людині, яка має складати тест «високих ставок» (від ЗНО багато у чому залежить подальша доля випускника школи), витрачати час на двадцять предметів, непотрібних їй «тут і зараз»? В 11 класі планове опанування освітньої програми варто завершувати хоча б наприкінці квітня. Щоб у травні учні мали індивідуальні консультації, час на самопідготовку», — вважає освітній омбудсмен.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.