Події

Кожен винний у насильстві проти цивільних осіб в Україні має бути притягнутий до відповідальності – координатор системи ООН в Україні

Кожен винний, залучений до насильства проти цивільних осіб у Бучі, Ірпені та Гостомелі біля Києва та в інших частинах України, має бути притягнутий до відповідальності відповідно до міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права, заявила координатор системи ООН в Україні, гуманітарний координатор Оснат Лубрані.

“Кожен винний, залучений до насильства проти цивільних осіб, має бути притягнутий до відповідальності відповідно до міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права. Тільки незалежне розслідування може визначити масштаби цих злочинів і дасть змогу притягти винних до відповідальності”, – йдеться у заяві Лубрані від імені ООН в Україні

Вона повторила заклик генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша до негайного перемир’я, незалежного розслідування та притягнення винних до відповідальності.

“Ці моторошні репортажі та відео однозначно свідчать про серйозні порушення міжнародного права, прав людини та міжнародного гуманітарного права. Важливо, щоб усі повідомлення про насильство проти цивільних осіб були належним чином задокументовані. Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні намагається відвідати ці місця якнайскоріше”, – зазначила Лубрані.

Координатор системи ООН в Україні наголосила, що захист цивільного населення є основним зобов’язанням усіх держав-членів ООН перед людьми у всьому світі.

“А під час війни є додаткові зобов’язання, узгоджені міжнародним співтовариством згідно з Женевськими конвенціями. Ми й надалі уважно слідкуватимемо і повідомлятимемо про обстріли шкіл, лікарень, медичних працівників та працівниць і цивільної інфраструктури, а також використання важкої зброї в житлових районах та перешкоджання гуманітарному доступу”, – наголосила вона.

Лубрані заявила, що українці живуть в пеклі війни вже понад місяць, тисячі мирних жителів загинули, а ще більше дітей, жінок, людей похилого віку та людей з інвалідністю опинилися в пастці через постійні обстріли, заміновані дороги, без їжі, води або безпечного виходу з міст в облозі.

“Ми закликаємо до організації гуманітарних пауз, щоб мирні жителі змогли безпечно виїхати і щоб ми та наші гуманітарні партнери могли надати їм необхідну допомогу. Ми продовжуємо закликати до припинення вогню та встановлення миру в Україні. Ми знаємо, що слова самі по собі не можуть полегшити втрату близьких або замінити конкретні дії. Цю вбивчу війну треба припинити – це єдиний спосіб покласти край цим марним смертям та стражданням”, – сказала вона.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.