Донецька областьКультураНовини

«20 днів у Маріуполі» стали найкасовішою українською документальною стрічкою

Документальний фільм “20 днів у Маріуполі” за перший вікенд прокату зібрав понад 500 тисяч гривень, що зробило його найкасовішим документальним фільмом українського прокату.

Про це 4 вересня повідомила компанія “Артхаус Трафік”.

“Los Angeles Times назвав цей фільм «надзвичайно важливим». Глядачі, що подивились його цього вікенду у кіно, довели це. Дякуємо вам за підтримку!” — йдеться у дописі.

У прокат стрічка потрапила лише 31 серпня.

Фільм розповідає про початок повномасштабної війни в Маріуполі: про напад російських окупантів на місто 24 лютого 2022 року та показує 20 днів майбутніх подій, зокрема бомбардування житлових будинків та пологового будинку, життя людей в блокадному місті, нескінченні обстріли тощо.

Цей фільм — режисерський дебют воєнного кореспондента (з досвідом у Сирії, Нагірному Карабасі, Лівії, Іраку, Секторі Газа, Афганістані), фотографа, відеографа та письменника Мстислава Чернова.

До створення картини долучилися фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. Вони стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення Росією Маріуполя — за це усі троє отримали Пулітцерівську премію.

Світова премʼєра стрічки відбулася на фестивалі незалежного кіно у США “Санденс”, де фільм отримав приз глядацьких симпатій.

Пізніше робота отримала спеціальну нагороду Тіма Гетерінгтона на фестивалі документального кіно Sheffield DocFest 2023 у Великій Британії. Також картина отримала нагороди Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (США), DocAviv (Ізраїль), DocEdge (Нова Зеландія), премій Cinema for Peace (Німеччина) та Royal Television Society (Велика Британія). Стрічка Чернова перемогла й у національному повнометражному конкурсі “DOCU/Україна” 20-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Кінокритики та глядачі також сприйняли стрічку позитивно: на сайті Rotten Tomatoes фільм отримав рейтинг 100 % та відзнаку “Сертифікована свіжість”, яка присуджується фільмам із найкращими рецензіями. Рейтинг на платформі IMDb — 8,5, на Metacritic — 83 бали з позначкою must see.

А нещодавно компанія “Артхаус Трафік”, яка займається дистрибуцією стрічки, в ексклюзивному коментарі Суспільне Культура розповіла про своє рішення подати фільм на премію “Оскар” у категорії “Найкращий документальний фільм”.

“Навіть враховуючи той факт, що «20 днів у Маріуполі» не можна назвати стовідсотково українською стрічкою через її продюсерську компанію, можлива номінація буде великим досягненням для українського кіно. Адже це історія про Україну, розказана українцями, і її присутність на «Оскарі» буде сильним індикатором того, що про війну в країні не можна забувати”, — зазначає Ілля Дядик, програмний директор “Артхаус Трафік”.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.