Події

Світ є за кілька кроків від політичного хаосу – Зеленський у Chatham House

Світ є за кілька кроків від політичного хаосу в десятках держав, який може стати наслідком продовольчої та інфляційної криз, заявив президент України Володимир Зеленський, виступаючи в п’ятницю в аналітичному центрі Chatham House.

“Шантажуючи Європу для запуску газопроводу “Північний потік-2” минулого року, Росія спровокувала цінову кризу в Європі. “Газпром” свідомо не давав ринку потрібний обсяг газу, щоб покрити дефіцит, і як наслідок усього цього – газові ціни в Європі сягнули максимумів, причому історичного максимуму. Це вдарило по всіх європейцях без винятку”, – сказав він, нагадавши, що “зараз як елемент повномасштабної війни проти України Росія блокує наші порти, які вона захопила”.

За словами Зеленського, глобальний ринок залишається без достатніх поставок з України деяких ключових видів продукції. Це те, що ми маємо, в чому пріоритет для світу – зерно, соняшникова олія, кукурудза, інші аграрні товари”.

“Які наслідки ми бачимо? У деяких країнах – дефіцит соняшникової олії. В інших країнах – гальмують ланцюжки агровиробництва, пов’язані з нашими поставками. Ще в інших країнах очікується дефіцит базових продуктів харчування”, – сказав він.

“Усе це разом створює тиск на ціни. На півночі Африки, на Близькому Сході, в країнах Азії. А в подальшому це стосуватиметься інших регіонів світу. І постраждають найбідніші. Ми впевнені, що постраждає і середній клас. Очевидно, що політичні наслідки цього можуть бути небезпечними. Чому я говорю – політичний хаос – це одна зі складових харчової безпеки”, – сказав президент.

 

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.