Війна в УкраїніВійна на сході УкраїниРускій воєнний корабель

Розвідка США: ЗСУ мають шанси прорвати лінії оборони рф до кінця року

У американській розвідці заявили, що темп українського контрнаступу зростає і що ЗСУ мають шанси прорвати російські лінії оборони до кінця року

Про це виданню The Economist сказав директор з аналізу Розвідувального управління Міністерства оборони США Трент Мол, передають Вчасні Новини.

Він зазначив, що ЗСУ біля Роботиного вже пробили першу лінію оборони росіян, а зараз атакують і другу.

«Якби ми мали цю розмову два тижні тому, я був би трохи песимістичнішим. Їхній (ЗСУ – ред.) прорив на другій лінії оборони… насправді досить значний», – сказав Мол.

За його словами, американські та українські офіційні особи не змогли оцінити глибину оборони Росії та те, наскільки важко Україні буде пробити їх. Окрім того, українські офіцери розповіли газеті Guardian, що 80% зусиль Росії пішло на будівництво першої та другої ліній оборони. Своєю чергою Мол попереджає, що третя лінія оборони все ще залишається потужною.

Також видання зазначає, що останніми тижнями американські чиновники приватно критикували українських командувачів через їхню військову стратегію, зокрема рішення розгорнути досвідчені підрозділи на сході навколо Бахмута, а не на ключовій лінії на півдні. Своєю чергою представник розвідки заявляє, що таке рішення може призвести до більших успіхів за коротший час.

«Можна обговорювати, чи застосували українці тактику, яка дасть більш агресивні успіхи за коротший час», – сказав він.

Наголошується, що наразі більш важливими є дві критичні змінні: запас боєприпасів в Україні і погода восени.

Один із чиновників адміністрації Байдена стверджує, що Україні залишилося приблизно 6-7 тижнів бойових дій до кульмінації її наступу.  Своєю чергою Мол налаштований більш оптимістично, оскільки Сергій Суровікін, що командував армією РФ в Україні, був звільнений, а фінансист ПВК Вагнера Євген Пригожин загинув.

За словами представника розвідки, нещодавні успіхи України є «значним» і дають її силам «реалістичну можливість» – з ймовірністю 40-50% – прорвати решту російських ліній оборони до кінця року. Проте він попереджає, що обмежені боєприпаси та погіршення погоди зроблять це завдання «дуже складним».

Також зазначається, що навіть якщо цьогоріч не станеться прориву, якщо Україна зможе розширити наступ навколо Роботина, утримати свої позиції та й надалі отримувати боєприпаси, то матиме хороші можливості для нового поштовху у 2024 році.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.