Гармаш: Росія спробує ввести в ОРДЛО своїх «миротворців» і вже готує для цього привід

Кремль на Донбасі готує військову провокацію, метою якої є введення на окуповані території східної України «російських миротворців».

Таку думку висловив представник ОРДО від переселенців в ТКГ Сергій Гармаш у Фейсбуці, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Гармаш прокоментував опубліковану сьогодні, 9 березня, інформацію Східної правозахисної групи про підготовку бойовиків в ОРДЛО до військових дій. Він зазначив, що в переліку дій, які були озвучені, не побачив заходів саме наступального характеру. Там йшлося про «підвіз будматеріалів для зміцнення позицій, вчення і підготовка до мобілізації резерву».

«Це скоріше підготовка до оборони, а не наступу. Завезення з Росії ПММ і боєприпасів – теж не однозначно наступальна ознака», – написав він.

Водночас, на його думку, саме активізація оборонних заходів може служити прологом до підготовлюваної Росією військової провокації.

«Незадоволені ситуацією в Н-4 (західними «пропозиціями по кластерах») бачать, що втрачають ініціативу, росіяни готують на Донбасі військову провокацію, яка може стати приводом для введення в ОРДЛО «російських миротворців». Через страх, що провокація може викликати контрнаступ ВСУ – готуються до оборони. Мета провокації й введення «миротворців» – створити на Донбасі нову реальність, яка зробить невигідні для Росії германо-французькі «пропозиції по кластерах» вже не актуальними, і дозволить законсервувати конфлікт за абхазьким зразком (з «громадянами РФ» на лінії розмежування)», – зазначив Гармаш.

Таким чином кінцева мета провокації та подальшого введення «російських миротворців» – переформатування !регіону, по суті, в військову базу РФ під виглядом безлюдних «ДНР» – «ЛНР». Все це, на думку Гармаша, відкриє Кремлю можливість «відновлення військових дій в будь-який потрібний Москві момент».

«Раз сценарій з приєднанням України до «ДНР-ЛНР» не виходить, а геополітичний фон стає несприятливим, Москва починає грати в довгу … Тому важливо відрізнити провокацію від настання і реагувати адекватно, не даючи приводу для введення «миротворців. Хоча Путіну приводи і не потрібні. Гітлеру для захоплення Польщі, не потрібно було реального нападу поляків на німецьку радіостанцію, він сам все зробив за них…», – підсумував Гармаш.

Нагадаємо. 5 березня глава Офісу Президента України Андрій Єрмак повідомив, що пропозиція німецьких і французьких партнерів щодо кластерів готова і на базі цих кроків «можна створити дорожню карту припинення війни». При цьому додавши, що очікується лише відповідь самої Росії. Саме на цьому тлі Російська Федерація спробує легітимізувати питання залучення російських миротворців для врегулювання конфлікту на сході України.

Зокрема, дії РФ спрямовані на оцінку реакції міжнародної спільноти на можливу участь військовослужбовців ЗС РФ в складі СЦКК як «… єдиного надійного способу для сприяння врегулюванню конфлікту на сході України».

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.