Війна

РФ відкинула пропозиції України в ТКГ щодо «різдвяного перемир’я» та обміну полоненими

На засіданнях робочих підгруп Тристоронньої контактної групи українська сторона озвучила три ключові ініціативи, але Росія відкинула їх під надуманими приводами.

Як передають Вчасні Новини, про це повідомили у ТКГ.

У повідомленні зазначається, що засідання відбулися 7-9 грудня.

Йдеться про такі ініціативи української сторони:

  • Повернення до стійкого перемир’я шляхом забезпечення реалізації заходів щодо посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року.
  • Відкриття КПВВ у Щасті та Золотому, яке з української сторони відкрито ще з листопада 2020 року.
  • Взаємний обмін утримуваними особами, що дозволило б звільнити у найближчому майбутньому близько 60 полонених.

«Ці питання обговорювалися в рамках чергового засідання ТКГ 8 грудня 2021 року. На жаль, усі ініціативи української сторони були відкинуті Російською Федерацією під надуманими приводами», – зазначили в ТКГ.

Відомо, що 9 грудня на позачерговому засіданні ТКГ Україна запропонувала розширити склад СЦКК не лише підписантами Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод, а й уповноваженими представниками країн-учасниць Нормандського формату (за їхньою згодою) як незалежною стороною. Мета такої ініціативи – забезпечення сталого перемир’я, а також реалізації пункту 3 Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод, що передбачає ефективний моніторинг і верифікацію режиму припинення вогню,

Але ця пропозиція була категорично відкинута Російською Федерацією.

Так само, вказують у ТКГ, Росія відкинула пропозицію України із закликом до учасників консультацій виступити із зустрічними заявами про повернення до режиму припинення вогню з 00:01 10 грудня та прихильність до заходів із посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року.

«Україна залишається прихильною до необхідності забезпечення сталого перемир’я і готова продовжити роботу над цим у рамках ТКГ та інших форматів», – наголошують у Тристоронній контактній групі.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.