Затверджено розмір виплати до 5 травня

Уряд затвердив розмір щорічної виплати до 5 травня учасникам бойових дій, особам з інвалідністю, членам сімей загиблих, учасникам війни і жертвам нацистських переслідувань.

Про це йдеться у Постанові № 325 від 8 квітня 2021, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Кабінет міністрів затвердив розмір щорічних виплат учасникам бойових дій, особам з інвалідністю, членам сімей загиблих, учасникам війни і жертвам нацистських переслідувань.

Так, у 2021 році розмір допомоги у 2021 році складе:

  • особам з інвалідністю внаслідок війни:

I групи — 4 421 гривня;

III групи — 3 906 гривень;

IIII групи — 3 391 гривня;

  • учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім в’язням концтаборів, — 1 491 гривня;
  • особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, — 4 421 гривня;
  • членам сімей загиблих, — 966 гривень;
  • учасникам війни та колишнім в’язням концтаборів, — 612 гривень.

Виплати мають бути проведені до 5 травня 2021 року.

Що робити, якщо ваші права щодо отримання чи зміни розміру виплати порушено?

Іноді виникають ситуації, коли орган соціального захисту населення чи військова частина (залежно від того, чи перебуваєте ви на військовій службі на день подання документів для здійснення виплати) відмовляють у здійсненні перерахунку суми з урахуванням кратності розміру мінімальних пенсій.

У такому разі потрібно забезпечити надання письмової відповіді на Ваш запит та звертатися до суду за захистом порушених прав.

Почати потрібно з письмового звернення до органу соціального захисту населення чи командира військової частини, якщо виплата отримується через військову частину. У звернення потрібно вказати вимогу виплатити недоплачену грошову допомогу до 5 травня у розмірі 5-10 мінімальних пенсій за віком (в залежності від статусу ветерана війни), з урахуванням вже виплаченої суми цієї допомоги. Вже після того, як буде отримано письмову відповідь з відмовою у здійсненні перерахунку можна звертатися до суду за захистом порушених прав.

Позов до суду потрібно подати не пізніше 6-ти місяців з дня порушення прав. При цьому варто пам’ятати, що учасники бойових дій звільняються від судового збору і мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Для цього потрібно звернутися з отриманою письмовою відмовою у виплаті до 5 до місцевого центру (бюро) безоплатної правової допомоги. Там призначать безоплатного адвоката, який підготує позов, направить його до суду та буде супроводжувати розгляд справи у суді.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.