Економіка

Литва допоможе Україні експортувати с/г продукцію

Литва допоможе Україні наростити експорт агропродукції, що впав унаслідок блокади країною-агресором РФ українських морпортів, відповідних домовленостей на зустрічі у Києві 10 квітня досягли міністр сільського господарства Литовської Республіки Кестутіс Навікас із Міністром аграрної політики та продовольства України Миколою Сольським.

Як повідомляється на сайті українського міністерства в понеділок, транспортне відомство Литви планує найближчим часом відправити тестовий потяг із 2 тис. тонн с/г сировини з України до литовських морпортів. При цьому Навікас наголосив, що хоча такий обсяг постачання є явно недостатнім, він стане першим кроком для реалізації глобального інфраструктурного проекту України та ЄС.

“Литва відгукнулася на заклик керівництва нашої держави щодо протистояння російській навалі і продовжує надавати підтримку Україні у військовій, політичній, економічній, гуманітарній сферах, що складно переоцінити, – цитує Мінагрополітики України свого главу.

За даними відомства, литовська сторона пообіцяла всебічну підтримку України у її євроінтеграційних прагненнях. У цьому контексті Навікас наголосив, що він особисто сприятиме проведенню консультацій з європейськими колегами щодо надання методичної допомоги у прискореному проходженні необхідних процедур для вступу України до ЄС, зокрема у сфері сільського господарства.

Основною темою зустрічі було використання логістичних можливостей Литовської Республіки для експорту українських зернових на її традиційні ринки збуту в Африці, Азії та Близькому Сході.

Уточнюється, що окрім Навікаса та Сольського у ній взяли участь Надзвичайний та Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас, радник міністра Дайварас Рибаковас, заступник аташе з питань оборони Посольства Литовської Республіки в Україні Томас Матулявічюс.

Як повідомлялося з посиланням на Українську зернову асоціацію (УЗА), на сьогодні пропускна спроможність альтернативних логістичних маршрутів в обхід українських морпортів становить 600 тис. тонн сільгоспкультур на місяць. Цей показник можна збільшити до 2-3 млн тонн с/г культур на місяць, наростивши пропускну спроможність залізничних та логістичних переходів на кордонах із країнами ЄС.

До російського військового вторгнення Україна щомісяця експортувала до 5 млн тонн сільгосппродукції через порти Одеси та Миколаєва, проте зараз через їхню морську блокаду з боку РФ може щомісяця перевозити близько 500 тис. тонн зернових. Це призводить до щомісячного недоотримання близько $1,5 млрд експортних прибутків.

 

 

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.