Події

Окупанти використовують дітей як шпигунів та коригувальників вогню – омбудсмен

Російські окупанти вербують неповнолітніх українців для шпигунства та коригування вогню, повідомляє уповноважена Верховна Рада з прав людини Людмила Денісова.

“У Харкові рашисти через телеграм намагалися завербувати неповнолітнього, щоб він за грошову винагороду надавав інформацію про позиції ЗСУ на території міста. У Луганській області двоє військових РФ особисто запропонували 16-річній дитині кошти за інформацію про місцезнаходження та маршрути пересування українських військ… В обох випадках неповнолітні не встигли передати інформацію окупантам”, – написала Денісова у Телеграмі у вівторок.

За її словами, такі дії грубо порушують ст.4 Факультативного протоколу до Конвенції ООН про права дитини, яка забороняє вербувати або використовувати у воєнних діях осіб, які не досягли 18-річного віку. “Діти мають розглядатися як постраждалі незалежно від сторони, якою були завербовані або іншим чином залучені до воєнних дій”, – написала омбудсмен.

Денісова звернулася до Генерального прокурора України з проханням забезпечити повне та об’єктивне розслідування за фактами незаконного залучення дітей до воєнних дій, а також до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно з Московським механізмом, з проханням врахувати ці факти порушень прав дитини в Україні.

 

 

 

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.