ВідновленняЕкономікаНовини

Коли українцям почнуть виплачувати до 500 тис. грн компенсації за пошкоджене житло

Упродовж наступних двох тижнів у межах єВідновлення держава почне сплачувати компенсації за пошкоджене житло, де сума збитків складає від 200 до 500 тис. грн.

Про це повідомила голова комітету з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії “Слуга Народу” Олена Шуляк, передають Вчасні Новини.

Шуляк зазначила, що зараз фінансування держави направлено на ремонт об’єктів, які зазнали не дуже великих пошкоджень, та які можна швидко поновити.

“Проте вже незабаром українці зможуть отримати компенсацію до 500 000 грн за більш серйозніші пошкодження”, – сказала посадовиця.

Вона також нагадала, що заявки на отримання коштів потрібно подавати в “Дії”, а сам етап нарахування компенсацій працюватиме аналогічно першому етапу державної програми. Ці заявки розглядатиме спеціальна комісія, створена при органах місцевого самоврядування.

Які документи потрібні для подання заявки

Зареєстроване повідомлення про зруйноване майно, за яке людина хоче отримати житловий сертифікат на купівлю нової домівки.

Верифіковану картку платників податків у застосунку “Дія”.

Витяг про несудимість в “Дії”.

Як працює програма “єВідновлення”

З 1 листопада 2023 року українці отримали можливість обмінювати житлові сертифікати на обрану нерухомість. Найбільше заявок надходило від мешканців Харківської та Київської областей.

“Можна обрати будь-який тип нерухомості у будь-якому місті України. Якщо людина втратила приватний будинок, вона може обрати або сертифікат і обміняти його на квартиру, або отримати гроші та відбудувати нове житло на своїй земельній ділянці”, – каже Шуляк.

Наразі уряд встановив середню вартість квадратного метра на рівні 36 422 грн, однак, вона може коригуватися залежно від кількох основних факторів, а саме:

  • регіональний – знищене житло у різних містах має різницю у вартості;
  • кількість кімнат – квадратний метр в однокімнатних квартирах дорожче, ніж у чотирикімнатних;
  • вік зруйнованого будинку – старий або новобудова.

Олена Шуляк нагадала, що отримане житло українцям заборонено продавати протягом 5 років. Це потрібно для того, аби стимулювати громадян залишатися та повертатися додому, а ще для того, щоб в країні активніше розвивалося будівництво.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.