Ярош: Нам треба підвищувати ставки у війні з РФ, і почати можна з РПЦ в Україні

Ми маємо важелі впливу всередині держави. РНБО почала робити певні заходи щодо захисту державності. Але у нас є така величезна і доволі потужна «п’ята колона», як РПЦ в Україні. І з цим треба щось робити.

Про це заявив командувач Української добровольчої армії Дмитро Ярош в інтерв’ю «Обозревателю», передають Вчасні Новини.

Подробиці. Дмитро Ярош упевнений, що Україна має готуватися до вторгнення РФ, проте не йти на жодні компроміси. Навпаки, треба підвищувати ставки.

«Ми маємо важелі впливу всередині держави. РНБО почала робити певні заходи щодо захисту державності. Санкції, закриття ворожих каналів тощо. Але водночас у нас є така величезна і доволі потужна «п’ята колона», як Російська православна церква в Україні – УПЦ (МП) так звана. І з цим треба щось робити»», – сказав він.

Ярош зазначив, що українські служби мають багато доказів роботи священників на ворога і мають відкрити кримінальні провадження. При цьому потрібно обов’язково висвітлювати це серед народних мас, щоб бачили й розуміли, що там відбувається.

«По російській церкві насамперед українські служби мають надати докази – а я знаю, що такі докази є – щодо антидержавної діяльності конкретних єпископів, конкретних священників і так далі. Цього достатньо буде для початку кримінальних проваджень. І обов’язково – висвітлення цього серед широких народних мас. Бо у нас чомусь до сьогоднішнього дня сприймають це утворення як церкву», – сказав він.

Командувач УДА нагадав, що Святогірська лавра 2014 року використовувалась як база для бойовиків, російських козачків і доказів цьому достатньо. Але ж це не тільки там.

«Що це має спільного з церквою? Тим більше, українською? Якщо один із монастирів в Одесі був базою, де «тітушня» зберігала зброю – де тут релігія? Де тут християнство? Подивіться на монахів Почаївської лаври – вони практично взводами ходять! Це ж спецназ ГРУ російського чи ФСБ! «Монахи»… І це наш глибокий тил», – зазначив Ярош.

Він додав, що СБУ має дуже багато інформації стосовно антидержавної діяльності РПЦ в Україні. І, за бажанням, могли б більше записувати переговорів з Москвою, фіксувати поїздки. «І побачили б, що це – агентурна мережа російських спецслужб, яка прикривається релігією, християнством».

«Зважаючи на це, по-перше, однозначно позбавити назви УПЦ, що уже давно мало бути зроблене, бо навіть на законодавчому рівні це приймалося. І відповідно за допомогою санкційних механізмів обмежити їхній вплив на свідомість наших людей. бо тут хлопці наші гинуть, а вони благословляють «рускіє войска». Куди це годиться?!», – резюмував командувач УДА.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.