Донецька областьНовиниРелігія

Єпископ Донецький і Слов’янський Сава провів перше храмове богослужіння у Лимані

У деокупованому Лимані Донецької області в будівлі храму вперше відбулося богослужіння Православної Церкви України.

Богослужіння очолив єпископ Донецький і Слов’янський Сава (Фризюк), якому співслужили військові капелани ПЦУ Донецько-Маріупольської єпархії.

Це було перше храмове богослужіння Православної Церкви України в деокупованому регіоні. І це дійсно надзвичайно важлива подія як для самої Лиманської громади, так і для Донеччини загалом.

Богослужіння в Лимані

Зазначимо, що єпископ Донецький і Слов’янський Сава народився на західній частині України, однак більшу частину життя віддав Донеччині. У Слов’янську служить з 2000 року і майже весь час він боровся за те, щоб молитва звучала українською мовою тут, в Українській Автокефальній Православній церкві.

Саме він очолює єдиний в місті храм ПЦУ серед багатьох церков московського патріархату. Служби веде в орендованій однокімнатній квартирі житлового будинку, який звели ще до 1917 року.

Битва з місцевою владою за виділення земельної ділянки під будівництво храму тривала майже 20 років. Тільки після того, як у червні 2018 року втрутилися активісти, проукраїнські мешканці й навіть переселенці на засіданні міської ради все ж таки виділили майданчик під будівництво у 35 соток.

Наразі вже ведеться будівництво храму за гроші благодійників, однак через війну роботи були призупинені. До того ж, поряд зі спорудою вже двічі прилітали ракети, але жодного разу не влучили – тільки пошкодили загорожу.

Під час повномасштабної війни отець Сава виїжджав на кілька тижнів з міста, а потім повернувся, щоб продовжити служити людям.

Від самого початку війни, з 2014 року, українська церква у Слов’янську підтримувала ЗСУ та добробатів. Допомагала переселенцям та нужденним. Те саме продовжується і зараз.

Єпископ Донецький і Слов’янський Сава часто і сам виїжджає у прифронтові населені пункти Донеччини, щоб підтримати військовослужбовців. Зокрема, у День десантно-штурмових військ ЗСУ разом з військовими 95 бригади був у місцях найзапекліших боїв: у Долині, Кам’янці, Довгенькому та Сухій Кам’янці, до Ізюма.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.