Події

Російські військові вчинили воєнні злочини в Україні – заява Держдепу

В уряді Сполучених Штатів Америки заявили, що військовослужбовці Росії вчинили воєнні злочини в Україні.

“Сьогодні я можу оголосити, що, ґрунтуючись на наявній на цей момент інформації, уряд США вважає, що військовослужбовці Росії вчинили воєнні злочини в Україні”, – йдеться в офіційній заяві держсекретаря Ентоні Блінкена, розміщеній на сайті Держдепартаменту США.

За його словами, така оцінка ґрунтується на ретельному аналізі доступної інформації з відкритих та розвідувальних джерел.

Блінкен зазначив, що, як і у випадку будь-якого іншого ймовірного злочину, відповідальним за встановлення кримінальної провини в конкретних випадках у кінцевому підсумку є суд, який має необхідну юрисдикцію щодо злочину.

“Уряд США продовжить відстежувати повідомлення про воєнні злочини і за потреби ділитиметься зібраною інформацією з союзниками, партнерами та міжнародними установами та організаціями. Ми прагнемо добиватися відповідальності, використовуючи всі доступні інструменти, включно з кримінальним переслідуванням”, – наголосив Блінкен.

Як повідомлялося, 3 березня прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан заявив, що після звернення 39 держав-членів суду МКС розпочинає повномасштабне розслідування злочинів, пов’язаних із воєнною агресією РФ проти України. Пізніше кількість країн, що звернулися до суду, зросла до 41.

Крім того, у Міжнародному суді ООН 7 березня розпочалися публічні слухання “Звинувачення в геноциді відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього (Україна проти РФ)”.

Компетенція суду ООН стосується притягнення до відповідальності держав, а МКС притягає до відповідальності конкретних осіб, пояснювала генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

 

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.