Без категорії

Релігієзнавець: У нас православних вже більше, ніж у Росії

«Ми – найбільша греко-католицька країна, ми – найбільша протестантська країна Східної Європи, ми – найбільша баптистська країна у всій Європі»

Україна наразі є найбільшою православною державою у світі. Про це в інтерв’ю «Главкому» заявив український релігієзнавець та історик, колишній в’язень Кремля Ігор Козловський.

Вчений наголосив, що Україна є мультиконфесійною, мультирелігійною країною, тож українці не є моноконфесійним народом.

«Якщо зібрати усі православні громади, то ми найбільша православна держава у світі. У нас православних більше, ніж у Росії. Ми – найбільша греко-католицька країна світу, ми – найбільша протестантська країна Східної Європи, ми – найбільша баптистська країна у всій Європі взагалі. Частина наших людей також сповідують іслам, є буддисти тощо. Це пов’язано з особливостями нашої національної психології і вільним вибором», – пояснив Ігор Козловський.

На думку релігієзнавця, подальше об’єднання українських церков є природнім процесом, однак воно не відбуватиметься надто швидко.

«Церква вимірює себе століттями, а не роками і місяцями. Вимагати від церкви, щоби вона виконувала п’ятирічні плани неможливо. У нас є політичні партії зі спільними цінностями, але ж вони не об’єднуються. А що казати про людей, які звикли жити у певній традиції, з певним баченням, звичками. Вирішувати такі складні питання, які пов’язані з їх свідомістю непросто», – вважає релігієзнавець.

Ігор Козловський також оцінив анонсований візит Папи Римського. За його словами, цей приїзд в Україну означатиме повернення певного вектору у бік нашої держави. Таким чином наша країна потрапляє у зону більшої уваги Ватикана, сильного гравця на міжнародній арені. Водночас релігієзнавець зазначив, що, на його думку, Папський престол боїться образити Росію.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.