Без категорії

У Росії заблокували правозахисний проєкт «ОВД-Інфо»: кажуть, за «пропаганду тероризму й екстремізму»

Про це заявили представники проєкту у своєму Telegram, причину блокування повідомив «Роскомнагляд» інформагенції «Интерфакс».

Зазначають, що рішення про «обмеження доступу до сторінки» та одночасно про «обмеження доступу до сайту» ухвалив 20 грудня Луховицький суд Московської області.

У «Роскомнагляді» заявили, що діяльність медіапроєкту нібито була спрямована на пропаганду тероризму та екстремізму на території РФ. У пресслужбі регулятора додали, що надіслали адміністрації проєкту вимогу про видалення облікових записів організації у соцмережах.

За словами представників «ОВД-Інфо», жодних офіційних повідомлень про перевірку прокуратури або вимог видалити будь-який протиправний контент організація не отримувала. Також до неї не надходила й офіційна інформація про засідання суду або блокування сайту.

В «ОВД-Інфо» заявили, що вважають блокування «актом державної цензури, мета якої — зупинити їхню роботу».

«Ми не визнаємо цензуру та продовжимо роботу проєкту. Ми обов’язково оскаржуватимемо рішення суду і зробимо все можливе, щоб ви завжди мали доступ до наших новин, сервісів, правових інструкцій та інших матеріалів», — йдеться у заяві проєкту.

Що таке «ОВД-Інфо»?

Це російський правозахисний медіапроєкт, спрямований на боротьбу з політичними переслідуваннями. За словами представників організації, вони допомагають тим, кого переслідують за реалізацію права на свободу зборів та інших базових політичних прав.

У вересні 2021 року «ОВД-Інфо» оголосили «іноземним агентом» через фінансування, отримане від Правозахисного центру «Меморіал».

Останні випадки цензури у РФ

24 грудня російський суд оштрафував компанії Google і Meta (раніше Facebook) на 130 мільйонів доларів за повторне порушення російського законодавства — відмову видаляти заборонений у Росії контент. Зокрема, йшлося про акції на підтримку опозиціонера Олексія Навального.

Найбільші інтернет-сервіси — Google, Telegram, Facebook, Twitter, TikTok — неодноразово притягували до відповідальності за невидалений контент.

За даними BBC, за 2020-2021 роки соцмережі оштрафували на 156,6 млн рублів (58 млн гривень) за невидалення контенту та на 47 млн ​​рублів (17,5 млн гривень) за незберігання персональних даних.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.